Naša lista – Da se u BNV čuje glas mladih

Novi Pazar – Danas je u Novom Pazaru održana press konfernecija predstavnika „Naša lista“ koja će učestvovati na predstojećim izborima za Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne zajednice. Tema konferencije bila je osvrt na predstojeće izbore za Nacionalni savjet Bošnjaka i predstavljanje liste „Naša lista“

Naša lista“ je rezultat inicijative koja je pokrenuta u civilnom sektoru i predstavlja pokušaj mladih Bošnjaka da u jednoj instituciji kakava je Nacionalni savjet nacionalne zajednice čuje glas mladih i obrazovanih ljudi. Ova lista je nezavisna, nestranačka i građanska i nije podržana od bilo koje političke partije u Sandžaku – istakao je Teo Taraniš.

„Bošnjaci u Sandžaku nemaju pojma o tome koja je i kakva uloga Nacionalnog savjeta Bošnjaka. Zato je naš cilj da svakom mladom čovjeku, Bošnjaku u Sandžaku predočimo, koje su to ingerencije kojima se bavi Nacionalni savjet Bošnjaka od obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture – i sve teme koje se Bošnjacima poslednjih dana prezentuju van ove četiri oblasti smatramo suvišnim i predstavljaju odraz čistog politikanstva i zbunjivanja Bošnjaka.“ Istakao je Fahrudin Kladničanin i dodao da „Nacionalni savjet Bošnjaka u budućem radu mora da bude integrišići faktor i institucija koja kroz oblasti kulturne autonomije treba da pošalje drugačiju sliku svijetu i Srbiji o Bošnjacima u Sandžaku. “

Dženel Alihodžić je predstavljajući programska načela istakao da se „Naša lista“ zalaže za potpunu depolitizaciju i profesionalizaciju Nacionalnog savjeta Bošnjaka. To podrazumeva da će proces depolitizacije doprineti da se radni proces u okviru nadležnosti koja pokriva Nacionalni savjet odvija kroz svoja osnovna načela. U okviru profesionalizacije predložićemo da se aktivno uključi akademska zajednica, studneti, ljudi od struke i znanja. Što pre je neophodno otvoriti prostor za javne raprave, diskusiju o vitalnim pitanjima važnim za Bošnjake u Sandžaku.

Predstavnici liste pozivaju sve Bošnjake da svojim potpisom podrže ovu listu akcijama koje će u utorak biti održane u naselju Hadžet, a u srijedu u prostorijama „Naše liste“ u ulici Osmi mart u Novom Pazaru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO