Nargila mogući razlog pojave tuberkoloze u Gimnaziji!

Novi Pazar – U novopazarskoj Gimnaziji pojavila se tuberkuloza. Za sada je registrovana samo kod učenika trećeg razreda.

Načelnica Odeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice u Novom Pazaru Hedija Alibašić za naš list je potvrdila da su registrovali četiri oboljela učenika i da se još dvoje djece nalazi u Beogradu na posmatranju pod sumnjom da su oboljeli od ove bolesti.

Bolest je registrovana prije tri sedmice i tada su održani roditeljski sastanci, a učenici i profesori koji su bili u kontaktu sa tri prvoregistrovana podvrgnuti su ljekarskim pregledima.

– Juče je potvrđena dijagnoza kod još jednog učenika, a danas ćemo u Gimnaziji držati sastanke radi primjene protivepidemijskih mjera. Pregledima će ponovo biti podvrgnuta sva lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim đacima – kaže Alibašić i dodaje da se preduzimaju mere uobičajene u ovakvim situacijama.

U timu koji će sprovoditi protivepidemijske mere su epidemiolozi i specijalisti za plućne bolesti.

Kako se može čuti među Gimnazijalcima razlog za širenje tuberkuloze jeste nargila. Iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa.

Više o tome na linku ispod.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO