Naslovna Zabava Zdrav život Nargila je opasna po život mladih osoba

Nargila je opasna po život mladih osoba

Na sve veću ovisnost mladih koji puše nargilu, dramatično je upozoreno i iz Zavoda za javno zdravlje. Kako navode, mladi sve više upotrebljavaju nargilu, posebno u kombinaciji s alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama.  
Psihička ovisnost- Izuzetan je porast upotrebe nargile, što je vrlo zabrinjavajuće. Zbog toga je neophodno pokrenuti program primarne edukacije o štetnosti– navode iz Zavoda.
– Posljednjih godina bilo je maloljetnika koji su bili u stanjima intoksikacije zbog prekomjerne upotrebe nargile. Bili su dovezeni kolima Hitne pomoći. Nakon što su pregledani, pušteni su kući, i to najčešće u pratnji roditelja.
Ovisnost o nargili izuzetno rijetka bolest, jer se skoro uvijek javlja s drugim ovisnostima. Duža upotreba, naravno, dovodi do psihičke ovisnosti.  
– Potrebno je hitno zabraniti upotrebu nargile maloljetnicima i tako bar djelimično prevenirati štetne posljedice po zdravlje mladih.
Dolazi do gubitka svijestiStručnjaci upozoravaju da kod maloljetnika koji se predoziraju nargilom dolazi do pada krvnog pritiska. Također, dolazi i do reducirane moždane cirkulacije, što dovodi do kolabiranja i gubitka svijesti.

Exit mobile version