Napravljen plan vakcinacije, sa listom prioriteta

BEOGRAD – Operativni plan za vakcinaciju, sa listom prioritizacije, je napravljen i usvojen jutros, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je naveo da je tim planom predviđeno da su u prvoj fazi, koja podrazumeva vakcinaciju do 10 odsto stanovništva, zdravstveni radnici koji neposredo rade, u zavisnosti od mesta na kojima rade, zatim zaposleni u domovima za negu starih lica, i svi stariji od 65 godina u domovima za stare.

Kon je rekao da nema detalje tog plana, ali da bi u drugoj fazi, prvo trebalo da se vakcinišu najosetljivije grupe u opštoj populaciji, stariji od 75 i stariji od 65 godina, zatim hronični bolesnici i “listom” ostali koji se nalaze u takvim grupama.

Treća faza podrazumeva vakcinaciju onih koji rade u raznim službama gde su u čestoj komunikaciji sa ljudima.

Kon je rekao da postoji operativni tim koji će sprovoditi imunizaciju i da je taj tim najbolja adresa po pitanju samog plana imunizacije, po kojem će, kaže, morati da se radi, pogotovo kada je reč o cepivima koja traže “visoku logistiku”, poput Fajzerove, jer se moraju iskoristiti u pet dana od momenta kad se odmrznu.

“Kod ostalih nije tako izražena značajna logistika, jer se čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni. Detaljan plan je napravljen i to je usvojeno jutros”, rekao je Kon.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je napravljen i registar u koji se upisuju imena ljudi koji su vakcinisani, kako bi se oni dalje pratili, podsećali za revakcinu.

“Dobijete potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida, koja kaže kada je primljena prva, kada će druga, koja je primljena…”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će u narednim danima biti otovren onlajn ili telefonski, ili čak i oba takva kontakt centra, kojim će građani moći da se prijave ako žele da se vakcinišu.

“Tako da odmah imamo evidenciju svih koji žele da se vakcinišu, kako bismo onda u odnosu na prioritete, kada zavrsimo za zdravstvenim radnicima, domovima za stare, vojskom i policijom, što pre krenuli da vakcinišemo i opštu populaciju”, rekla je Brnabić.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO