Namirnice koje mnogi jedu na pogrešan način

Od belog luka do paradajza, preko vina i jogurta – navodimo nekoliko namirnica koje su mnogi jeli na pogrešan način.

1. Paradajz

Ako želite da vaše telo iskoristi hemikalije iz paradajza koje se bore protiv stanica raka morate ih jesti pečene. Zapravo po ovom pitanju čak je i umak od paradajza bolji od sirovog.

2. Semenke lana

Nemojte ih jesti cele. Zna se da su ove semenke odlične za zdravlje jer sadrže vitamine i druge korisne sastojke, ali ako ih jedete cele vaše telo neće moći da ih svari. Pre upotrebe ih zdrobite.

3. Povrće

Ne kuvajte i ne pržite povrće. Enzim koji služi za sprečavanje raka najčešće je uništen kada povrće prođe kroz termičku obradu. Kuvajte na pari.

4. Crno vino

Suprotno onome u šta vjeruju poznavaoci vina, ostavljanje flaše vina da “odstoji” sat vremena nakon otvaranja, nije dobro. Možda će vino imati bolji ukus, ali kada govorimo o zdravlju ova metoda neće doprineti. Kada vino stoji otvoreno organske kiseline i polifenoli, koji koriste zdravlju, počinju s procesom raspadanja.

5. Jagode

Ne secite ih. Mnoge hranjive materije poput vitamina C osetljive su na uticaj kiseonika. Zbog toga sečenje ili mućenje jagoda ograničava njihov puni nutritivni efekat.

6. Jogurt

Šta radite sa slojem koji se stvori na vrhu jogurta kada odstoji neko vreme? Verovatno prospete, a to je upravo ono što ne biste smeli da uradite jer sadrži mnogo vitamina B12 i proteina.

7. Beli luk

Naseckajte ga i ostavite da odstoji. Za razliku od crnog vina i jagoda, beli luk dobija na nutritivnoj vrednosti kada je izložen vazduhu. Njegov enzim alicin lakše će se apsorbovati ako ga ostavite da odstoji desetak minuta.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO