Nakon razornih zemljotresa na jugu Turske tlo se trese svaka tri minuta

Tlo na jugu Turske nakon zemljotresa, sa epicentrom u turskom Kahramanmarasu, zatreslo se čak 8.550 puta. To je potvrđeno iz Uprave za vanredne situacije u upravljane katastrofama (AFAD).

Predstavnik Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar iznio je najnovije informacije podrhtavanjima tla koja su nastavljena na jugu Turske, nakon razornih zemljotresa.

“Nakon zemljotresa u Kahramanmarasu, u regiji je zabilježeno čak 8.550 podrhtavanja tla. Za 17 dana u regiji zabilježen broj zemljotresa veći od četvoromjesečnog prosjeka”, rekao je Tatar, te dodao:

“To znači da smo svake tri minute imali podrhtavanje tla. Većina ovih podrhtavanja je jačine koju osjete naši građani, što svakako za njih predstavlja traume.”

Upozorio je da u narednim danima mogu doživjeti nova podrhtavanja tla sa jačinom izna pet stepeni.

S tim u vezi, Tatar je upozorio je da se svi građani u regiji drže što dalje od oštećenih zgrada u zemljotresu, te da je zabranjen ulazak u zgrade čak i na kraći period.

-Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556-
Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556.  Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale pogodili su južne dijelove Turkiye  uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Izvor: Anadolija

The post Nakon razornih zemljotresa na jugu Turske tlo se trese svaka tri minuta appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO