Nakon Novog Pazara četnici na čelu sa Bratislavom Živkovićem sprečeni da uđu u albansko selo u Preševu!

Šest pripadnika četničkog pokreta iz Valjeva, Beograda, Niša i Kruševca, pet muškaraca i jedna žena, kojima komanduje Bratislav Živković, planirali su da juče, u doskorašnjem spomen-obeležju Žandarmerije u albanskom selu Lučane kod Bujanovca postave novi veliki krst. Kako je ovu grupu vranjska policija pratila od dolaska u Vranje, njihova akcija je osujećena, a četnici su se neobavljena posla zaputili u Niš.

Živković je sa svojom grupom najpre prisustvovao jutarnjoj liturgiji u Crkvi Svete Trojice u Vranju. Oko 12 časova, njih šestoro su se pešice, noseći krst istih dimenzija kao prethodni, zaputili ka autoputu, s namerom da prepešače oko 20 kilometara do sela Lučane i da ga tamo postave na isto mesto sa kojeg je prethodni krst uklonila Žandarmerija.

-Ovakav isti krst, bez odobrenja građana, vlast je skinula sa njegovog pravog mesta. Mi samo želimo da ovaj krst, koji je kopija prethodnog, postavimo tamo gde mu je mesto – rekao je Živković.

Podsećamo da su pripadnici Žandarmerije u subotu, 4. jula ove godine, uklonili spomenik iz sela Lučane kod Bujanovca podignut 2013. godine u znak sećanja na 20 policajaca poginulih u borbama sa ekstremistima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) od 1999. do 2001. godine. Kako je kretanje ove grupe praćeno, na izlasku iz Vranja sačekala ih je grupa od oko 20 policajaca i bez mnogo buke, svađe ili prepirki, na plus 40 stepeni, osujetila njihovu akciju.
U policiji nam je rečeno da niko od pripadnika četničkog pokreta nije priveden jer „za to nije bilo osnova“. Bratislav Živković je bio komandant Dobrovoljačkog četničkog odreda „Jovan Šejić“ u Donjecku, na ukrajinskom ratištu. Pre mesec dana sprečen je njegov pokušaj da sa svojom grupom, posle masakra albanskih ekstremista u Kumanovu, uđe u grad. Njegovo i ime grupe koju prevodi dovode se takođe u kontekst incidenata oktobra prošle godine u Novom Pazaru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO