Naslovna Featured Istaknuto Nakon dženaze na gradskom trgu, Zukorlić ukopan u Orlju

Nakon dženaze na gradskom trgu, Zukorlić ukopan u Orlju

nakon-dzenaze-na-gradskom-trgu,-zukorlic-ukopan-u-orlju

Na trgu gazi Isa bega Ishakovića u Novom Pazaru klanjana je dženaza potpredsedniku Narodne Skupštine Srbije i predsedniku Stranke pravde i pomirenja rahmetli Muameru Zukorliću.  Dženazi je prisustvovao veliki broj građana Novog Pazara, Sandžaka i Srbije, ali i iz regiona.

Nakon podne namaza, te učenja Kur’ana, prisutnima se obratio Zukorlićev saradnik Jahja Fehratović.

’’Dragi muftija, nama si bio više od prijatelja, roditelj, kažemo da ćemo svim svojim bićem i životom nastojati da ponesemo bajrake koje si nam ostavio i da ih nosimo do Sudnjeg dana”, rekao je Fehratović.

Prisutnima se obratio i predsednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud efendija Dudić.

’’ Pokušavao sam da mu kažem da ne trebamo da trčimo već da hodimo, ali kao što je znao trčao je jer je znao da neće duga veka biti, 51 godinu”, kazao je Dudić.

Bivši reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić, poručio je i podsetio, između ostalog, da će svako biće okusiti smrt.

” Nemojte reći za velike ljude da su umrli, oni su samo preselili na večni svet. Dajemo bejat da ćemo slediti tvoje reči i tvoj put. Neka ti Allah dž. š. oprosti grehe i uvede te u džennet – kazao je Cerić nakon čega je proučena Fatiha.

Dženazu namaz predvodio je aktuelni reisu-l-ulema Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.  On je u obraćanju poručio da je ovo dan tuge za sve Bošnjake.

’’Oprostiti se od čoveka kakav je on bio nije lako. Sve nas u Sandžaku i u BiH i preko mora i jednog i drugog želim podsetiti šta je kazao Ebu Bekr na dženazi Muhammedu a.s.: “O ljudi! Uistinu ko je volio Muhammeda neka zna da je on zaista mrtav. Ko obožava Allaha neka zna da je On živ i da nikada neće umrijeti”, kazao je Kavazović.

Rahmetli  Muamer Zukorlić, prema svojoj želji, ukopan je u selu Orlje.

Mnogobrojne javne ličnosti, predstavnici političke, diplomatske zajednice, civilnog društva kao i građani došli su da se upišu u knjigu žalosti koja je otvorena u prostorijama Stranke pravde i pomirenja.

Podsećamo, povodom smrti zastupnika u Skupštini Srbije i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića Grad Novi Pazar proglasio je 7. novembar Danom žalosti.

 

Sajma Redžepefendić

 

 

 

 

Podeli

Exit mobile version