NAKON 26 GODINA Na prvom suđenju za zločin u Štrpcima optuženi negirali krivic

Na prvom glavnom pretresu za zločin u Štrpcima, kada je 1993. godine iz voza oteto 20 putnika, koji su kasnije ubijeni, svih petero optuženih u ponedjeljak se izjasnilo da nisu krivi, javlja Al Jazeera.
Prema optužnici, Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić terete se da su 27. februara 1993. iz voza broj 671 na relaciji Beograd – Bar, u postaji Štrpci, 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici oružane postrojbe “Osvetnici” Vojske Republike Srpske, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti.
Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u Drinu, podsjeća Anadolija.
Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu svih petero optuženih izjasnilo se da ne priznaje krivicu, pa je tako prvooptuženi Gojko Lukić rekao da “mu se stomak prevrne kad čuje za ovaj zločin”.
“Stvarno nemam nikakve veze sa ovim”, rekao je Lukić, dodavši da je tada radio za Službeni glasnik u Beogradu.

Kako je naveo, za zločin u Štrpcima čuo je nakon rata, a 1993. uopće nije bio u Bosni i Hercegovini.
Tvrde da nemaju veze sa zločinom
Optuženi Ljubiša Vasiljević također je rekao da nikakve veze nema sa zločinom, kao i da je teško ranjen 21. jula 1992. godine, zbog čega se nikada više nije vraćao na ratište.
On je ispričao da je, kao rezervista, otišao preko Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a na ratište, da je bio u Policijskoj stanici Višegrad, ali da je nakon ranjavanja bio na liječenju u bolnici u Užicu, zatim na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a potom na terapiji u Selter banji, te da je njegovo liječenje trajalo do kraja maja 1993. godine.
Njegov brat Duško Vasiljević izjavio je kako “odgovorno tvrdi da nema veze sa zločinom”.
Jovan Lipovac, koji je bio pripadnik Višegradske brigade VRS-a, kazao je da su od optužnice samo njegovi podaci tačni, dok je Dragana Đekić, koja je bila optužena i za zločine počinjene u Sjeverinu, navela je da apsolutno nikakve veze s pomenutim zločinom nema.

Optužila je zamjenika tužioca za ratne zločine Brunu Vekarića da joj je tijekom vremena provedenog u pritvoru ponudio da izađe odmah potvrdi li navode optužnice.
Đekić je ispričala da je Milana Lukića, brata prvooptuženog Gojka Lukića, znala te da je u januaru 1993. Milan Lukić od nje tražio da mu dovede dobrovoljce, što je ona i učinila.
Prema njenim riječima, ona je istog dana kada se zločin dogodio u Višegradu čula da se priča kako je Milan Lukić kriv za taj zločin, kao predvodnik “Osvetnika”, no ništa od toga nije vidjela nego je samo čula priče.
Dosad osuđene dvije osobe
Žrtve zločina u Štrpcima jesu Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.
Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiriju žrtava.

Za zločin su pravomoćno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.
Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. osuđen na kaznu zatvora u trajanju 15 godina.
Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivnju i osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.
Za zločin u Štrpcima pred Sudom Bosne i Hercegovine traje suđenje desetorici optuženih.
Sljedeće ročište zakazano je za 3. i 4. aprila.

IZVORAnadolija / Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO