NAJNOVIJI PODACI! Delta soj zastupljen kod 90 odsto pacijenata u Srbiji! NAJAVLJENA REVIZIJA MERA

BEOGRAD – U Srbiji oko 90 odsto pacijenata sa simptomima Kovida-19, od kojih je uzet uzorak, imaju delta soj, ukazala je danas virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović i ocenila da je neophodna revizija mera zbog porasta broja novoobolelih.

Jovanović, koja je i profesor na Medicinskom fakultetu, rekla je za Radio Beograd da epidemiološka situacija u Srbiji nije stabilna, posebno ako se ima u vidu podatak o porastu broja zaraženih na dnevnom nivou.

Kako je navela, takve okolnosti zahtevaju reviziju mera za borbu protiv korona virusa, ali i njihovu strožu kontrolu.

Ukazala je da je u Srbiji trenutno dominantan delta ili indijski soj korona virusa i da je bilo očekivano da ova varijanta postane dominantna u septembru, ali je istakla da nepoštovanje epidemijskih mera dovelo do toga da je ona brzo proširila.

Jovanović napominje da sve nove varijante koronavirusa, a u odnosu na inicijalnu vuhansku, imaju sposobnost lakšeg prenošenja sa bolesne na zdravu osobu, pa tako delta varijanta virusa za 70 odsto ima bržu transmisiju u odnosu na britansku ili alfa varijantu.

Nove varijante virusa se, prema njenim rečima, brže šire, one dovode do promene u kliničkom ispoljavanju infekcije, utiču na promenu terapije, kao i na pouzdanost dijagnostičkih testova koji se koriste za dijagnostikovanje kovida 19.

Napominje da od delta soja češće obolevaju mladi, nevakcinisani, da klinička slika počinje glavoboljom i temperaturom, da nema karakterističnih simptoma kao što su gubitak ukusa i mirisa, ali da ipak može da dođe i do razvoja kompletne kliničke slike kovida 19 koja zahteva i hospitalizaciju.

Nepoštovanje protivepidemijskih mera – pre svega nenošenje maske i neodržavanje potrebne fizičke distance, ali i apstrahovanje činjenice da postoji kovid 19, kao i brojna putovanja, odlasci na godišnje odmore faktori su koji su uticali na to da izgubimo kontrolu nad epidemijom i uđemo u njen četvrti talas, konstatovala je Jovanović.

Ona je istakla da vakcine koje se koriste u Srbiji imaju efikasnost preko 90 odsto, što ukazuje da su vrlo pouzdane.

Kako je dodala, sve vakcine koje su u upotrebi u Srbiji efikasne protiv do sada postojećih sojeva.

Kako je objasnila, one štite od ozbiljnih formi infekcije i hospitalizacije, ali, u apsolutnom smislu, ne štite od infekcija koje izazivaju novi sojevi virusa.

Prema njenim rečima, ne zabrinjava činjenica da se zaražavaju osobe koje su primile dve doze vakcine jer, kako navodi, ni jedna vakcina, pa ni ove protiv Kovida-19, ne pokazuje apsolutnu efikasnost.

Jovanovićeva navodi da je treća doza vakcine preporučljiva, pre svega, za imuno-kompromitovane osobe, koje boluju pod najtežih formi bolesti – time se pojačava njihov imunitet.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO