Naslovna Vijesti Najmlađa buduća hadžinica iz BiH ima samo 10 godina: Aiša prije spavanja...

Najmlađa buduća hadžinica iz BiH ima samo 10 godina: Aiša prije spavanja razmišlja o hadžu (FOTO)

Sarajevo – Aiša Hodžić, desetogodišnjakinja iz Hrasnice u Sarajevu, najmlađa je buduća hadžinica koja je danas sa roditeljima, Samirom i Sanelom, otputovala iz Sarajeva put Mekke i Medine.

Odlična je učenica “Četvrte osnovne škole” Hrasnica, a već sada klanja svaki namaz, posti mjesec ramazan. Aiša, pored vjerskih obaveza, ostatak slobodnog vremena provodi u druženju sa svojim vršnjacima, igranju igrica…

Porodica Hodžić dočekala je ekipu Anadolu Agency (AA) u svom domu u Hrasnici. Komunikativna, ljubazna i društvena djevojčica Aiša priča o svom putovanju, očekivanjima, ali i odnosu sa roditeljima. Kako kaže, roditelji joj jako često pričaju o različitim mjestima, gradovima, a ovaj put su joj pričom pokušali približiti sliku Mekke i Medine.

“Čula sam da u Mekki ima Kaba i da je jako lijepa, da treba puno sabura da se obavi hadž. Ja mislim da sam spremna za to. Mislim da ću nakon ovog putovanja znati puno više o islamu”, ispričala je desetogodišnja Aiša za AA.

Kako kaže, ovo putovanje će biti jedna vrsta druženja sa roditeljima.

Kako Aiša zamišlja Mekku i Medinu
“Mama i babo su mi puno pričali o hadžu, a ja sam o tome puno razmišljala prije spavanja. Ja sam bila sretna kada su mi rekli da idem na hadž”, pojasnila je Aiša.

Govoreći o tome kako ona zamišlja Mekku i Medinu, Aiša kaže da je na osnovu priča koje su joj pričali roditelji već zamislila kako to sve izgleda.

“Zamišljam to na ovaj način: Kaba, puno ljudi oko nje, ja među tim ljudima, gužva i vrućina”, ispričala je Aiša.

Ova djevojčica sa svih svojih putovanja, a jako često putuje sa roditeljima, školskim prijateljima šalje pisma i razglednice. Tako će biti i ovaj put.

“Prijatelji iz škole mi postavljaju mnogo pitanja o tome kako izgleda Kaba, šta se tamo radi, ali ja im sada ne mogu odgovoriti na to. Poslat ću im pisma i razglednice sa putovanja”, kaže Aiša.

Aišin otac Samir Hodžić drugi put ide na hadž. Kaže, prvi put je išao za sebe, a sada ide za svog rahmetli oca. Samir pojašnjava da je želja za odlazak na hadž postojala od prije, ali finansijske prilike nisu bile najbolje, pa nisu uspjeli obaviti hadž.

“Imam i starija dva sina koji će svojim odlukama i nekim svojim putevima obaviti hadž. Međutim, za Aišu treba malo veća zaštita, pažnja… Tako da smo odlučili da i nju povedemo na hadž prije nego što donese neke bitne odluke u svom životu, da bude upoznata sa svim. Da pogleda, vidi, osjeti, jer jedno je priča, a drugo je kad čovjek vidi”, pojasnio je Samir.

Kako je kazao, na ovaj način će Aiša, kada bude starija i zrelija, puno lakše donositi životne odluke.

Samir i supruga Sanela mnogo razgovaraju sa Aišom, pričaju joj o svim mjestima, njoj zanimljivim stvarima.

U vjeri nema prisile
“Mi dosta vremena posvećujemo vjeri i ibadetu. Trudimo se da manje-više odrasta kao i sva druga djeca, ali više se pažnje pridaje vjeri. Odluke ćemo prepustiti njoj, jer u vjeri nema prisile”, ispričao je Samir.

Aiša već sada klanja svaki namaz, posti mjesec ramazan… Samir pojašnjava da Aiši ne nameću bilo kakvu obavezu, ali da ona već sada vjeru nosi u srcu.

“Za nju hadž kao hadž nije obaveza. Ona i ne mora da nosi titulu hadžinice ni da bude hadžinica. Ona će obaviti sve obrede hadža”, kazao je Samir.

Prva grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine juče je letom sa sarajevskog aerodroma otputovala put Mekke i Medine. Aiša i njeni roditelji otputovali su danas jutarnjim letom sa sarajevskog aerodroma.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje ukupno 1.411 hadžija, od kojih 1.225 hadžija putuje u organizaciji Ureda Rijaseta za hadž, dok 186 hadžija putuje u organizaciji jedne turističke agencije iz Zenice.
Kao i prethodne godine, zbog loše sigurnosne situacije u Siriji, hadžije u organizaciji Ureda za hadž putovat će avionom.

Najstarija buduća hadžinica je iz Goražda, Abida Pozderović, rođena 1923. godine.

Radiosarajevo.ba

Exit mobile version