Naslovna Sport Fudbal Najlepši stadioni na svetu

Najlepši stadioni na svetu

TRAVIO LOGO

Možda niste ljubitelj fudbala, ali veličanstveni stadioni, na kojima igraju najbolji, svojom lepotom oduzimaju dah.

Kamp nou, Foto: Oh-Barcelona.com / Flickr.com

Ako i niste ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu, sigurno nećete ostati ravnodušni pred veličanstvenim stadionima na kojima samo najbolji svetski fudbalski timovi imaju priliku da zaigraju. Ovi stadioni su postali i prava turistička odredišta. Svi imaju organizovane obilaske za turiste, i to na nekoliko svetskih jezika. Pogledajte neke od najspektakularnijih stadiona na svetu.

Stadion „Vembli“, London

Londonski fudbalski stadion iz 2007. godine može da primi čak 90.000 posetilaca. Još 15.000 ljudi prima na teren za vreme velikih koncerta. Jedan je od najskupljih stadiona na svetu, a krov iznad gledališta je moguće delimično uvući. Prepoznatljiv znak Stadiona „Vembli“ je 134 metra visok i 317 metara dug čelični luk, što je jedinstvena konstrukcija na svetu.

Vembli, Foto: whereareyousimon / Flickr.com

Stadion „Rungrado May First“, Pjongjang

Glavni grad Severne Koreje, Pjongjang, mesto je gde se smestio predivan stadion „Rungrado May First“ sagrađen 1989. godine. Stadion može da primi neverovatnih 150.000 ljudi, što ga čini najvećim na svetu.

Neki ovaj stadion upoređuju s cvetom magnolije jer je omeđen sa 16 velikih lukova. Stadion je poznat jer uz fudbal ugošćuje i spektakularne proslave koje slave Severnu Koreju i njen način života.

„Marakana“, Rio de Žaneiro

Popularna brazilska lepotica „Marakana“, smeštena u Rio de Žaneiru, uz spektakularne fudbalske utakmice posetiocima nudi i velike koncerte i druge sportske događaje.

S kapacitetom od 82.238 mesta, „Marakana“ je najveći stadion u celoj Južnoj Americi. Trenutno se renovira, a svečano otvaranje planirano je 2013. godine.

Marakana, Foto: Arthur Boppré / wikipedia.org

„Kamp nou“, Barselona

Stadion Fudbalskog kluba „Barselona“ ima kapacitet od 99.354 gledalaca, što ga čini najvećim evropskim stadionom. „Kamp nou“ je zvanično otvoren davne 1957. godine.

Osim fudbala, ugošćuje i brojne megapopularne svetske zvezde. U sklopu stadiona postoji i muzej (FC Barcelona Museu) u kome se može saznati sve o istoriji popularnog španskog fudbalskog kluba.

„Alijanc arena“, Minhen

Stadion „Alijanc arena“, sagrađen 2005. godine, jedan je od najmodernijih na svetu. Arena je dom Fudbalskog kluba „Bajern“ iz Minhena. Podzemnom železnicom do ovog prekrasnog stadiona može se od centra Minhena doći za samo 16 minuta. Natkriveni prostor za gledaoce može da primi 69.901 čoveka.

Fasada arene prekrivena je tankim folijama od samo 0,2 milimetra i svaka ploča može da ima crvenu, plavu ili belu boju. U ovoj areni igrale su se utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine.

Exit mobile version