Najjeftinije grejanje na drva, struja najskuplja

376

Domaćinstva koja se ove zime budu grejala na drva imaće najniže troškove za ogrev, koji će ih stajati oko 35.000 dinara, saopštila je Agencija za energetiku Srbije (AERS). Prema računici AERS-a, najskuplje je grejanje na struju za koju se treba izdvojiti oko 125.000 za stan od 60 kvadrata.

“Najniže troškove energije za grejanje, prema cenama iz oktobra 2016. godine imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 4.280 dinara po metru kubnom, i ako imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

“Za nabavku energenata ili energije koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 125.000 dinara za električnu energiju, 112.000 dinara za propan butan gas, odnosno 95.000 dinara za lož ulje”, navodi AERS.

Od struje je jeftinije i grejanje na prirodni gas (41.000 dinara), dok su nešto viši troškovi grejanja na ugalj (44.000 do 50.000 dinara). Kako navode u AERS, ovi troškovi mogu biti i niži, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća.

Veće troškove, oko 57.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo po ceni 5.900 dinara po metru kvadratnom i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 60.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

“Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 47.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija”, navodi se u saopštenju i dodaje da dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na oko 67.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Cene ogreva su niže kada su u pitanju gas, lož ulje i propan butan gas, a poskupela je struja, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna. Korišćenje lož ulja i propan butan gasa, kako navode, povoljnije je zbog mogućnosti vraćanja plaćene akcize.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne i investicione troškove (na primer nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat časova (150 kilovat časova po metru kvadratnom je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji). Godišnji troškovi obezbeđenja ove količine energije iz različitih izvora, zavise od efikasnosti peći i cena energije, odnosno goriva.

izvor: N1