Naslovna Tehnologija Hardver Najbrži SSD disk na svetu stigao u Srbiju

Najbrži SSD disk na svetu stigao u Srbiju

Samsung SDD

Ime modela, kojeg su bez izuzetka relevantni benčmark časopisi i sajtovi proglasili najboljim po ukupnim rezultatima u testovima čitanja i pisanja podataka je “Samsung 840 Pro Series, kapaciteta 256GB.

Samsung ne samo da proizvodi sve delove, uključujući i novi MDX kontroler sastavljen od tri ARM Cortex-R4 jezgra, već se i pobrinuo da ovaj SSD bude dostupan širom sveta i to po vrlo konkurentnoj ceni od 220 evra.  Disk se na svetskom tržištu počeo pojavljivati u novembru a sada je stigao i do nas, gde ga čeka jaka konkurencija, posebno u vidu novih Intel 520 i Kingston HyperX modela, koji imaju na svojoj strani brend i takođe povoljnu cenu.

Budući da je u SSD svetu svaka milisekunda važna, većina stručnjaka uzdržava se da 840 Pro proglasi najbržim uopšte, ali postoji konsenzus da je to najbrži SSD trenutno kada je reč o kapacitetu oko 250GB. Ako vam je dovoljan i disk manjeg kapaciteta, 840 Pro moguće je naći u veličini od 128GB za 130 evra, međutim ta verzija je oko 5-10% manje brza. Jedna od najvećih prednosti ovog diska je rad sa nekompresabilnim podacima i to ga odvaja od diskova sa Sandforce kontrolerom, pogotovu kada je u pitanju upis. Debljina je svega 7mm, tako da nesmetano staje i u najtanji Ultrabook, dok je garancija pet godina.

Evo i performansi: U različitim testovima pisanja, 840 Pro, deklarisan na 540/520 MB/s postiže u proseku 430MB/s i čita sličnim brzinama, ali to je samo kada se miksuju fajlovi različitih veličina u velikom broju različitih foldera. Ako se piše ili čita jedan fajl ili koriste benchmark programi 840 Pro može biti brži i od 650MB/s, pri malom opterećenju lako dostiže 530MB/s, dok je realna brzina koju možete očekivati u svakodnevnim operacijama oko 450-480MB/s. Jedini noviji disk koji postiže slične brzine je OCZ Vector, takođe kapaciteta 256GB i sa deklarisanom brzinom od 550/530 MB/s. Vector je, prema većini testova, oko 2-5% sporiji. Samsung 840 Pro je i najštedljiviji SSD do sada viđen, budući da mu je potrošnja od svega 0.3 W u idle modu do čitava 3 W kada barata desetinama gigabajta podataka. Pravo je zadovoljstvo videti da disk kao što je Samsung 840 Pro, najbrži SSD na planeti, nije nikako preskup, i to ne samo kada je reč o manjim kapacitetima, već i o modelu od 256GB, što je više nego dovoljno da na njega spakujete sve omiljene igre i programe. Za učitavanje Windows-a potrebno je oko 4 sekunde, a inicijalizacija posle login-a traje još nekih 4-5 sekundi.

 

Exit mobile version