Najboljem svjetskom učaču Kurana i ezana iz Turske dozvoljeno da uđe u Ka'bu

Istanbul – Kasim Šen iz Turske osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju osoba sa invaliditetom u učenju Kur'ana i ezana u Meki, a nagrađen je sa pola sata u časnoj Ka'bi.

Kasim Šen (28), koji je slijep od rođenja, u izjavi koju je dao poslije takmičenja kazao je da je ponosan jer je imao priliku predstavljati Tursku na jednom međunarodnom takmičenju.
Šen je najbolji u učenju ezana u Turskoj, osvojio je prva mjesta na takmičenjima učača ezana iz cijelog svijeta koja su održana u Meki i Rijadu, a četvrti je u svijetu po učenju Kur'ana.
“To je neopisiv osjećaj. U konačnici, trudite se na Allahovom putu i nakon izvjesnog vremena samo ubirete plodove”, kazao je Šen.
Kasim Šen je kazao da se za takmičenja počeo pripremati nakon što je 2009. godine obavio prvu umru, te da mu je to sugerirao imam džamije Mesdžid-i Nebevije, Saad Al-Ghamidi. On je dodao da ga je samopouzdanje koje mu je ulio Al-Ghamidi i dovelo do uspjeha.
Šen je potom kazao da i dalje čuva Kuran koji mu je darovao Al-Ghamidi, kao i da je dobro upamtio njegove riječi.
“Kada mi je taj imam poklonio Kur'an rekao mi je ‘Puno toga uđe na ovo mjesto, a nijedna stvar se ne iznosi van. Ovo je tebi Poslanikov dar, cijeni ga’. I ja ga čuvam od tog dana. To je evidentirano i u knjigama Mesdžid-i Nebevije. Kada sam osvojio prvo mjesto u učenju ezana ponuđene su mi dvije nagrade. Prva je bila da budem muezin za vrijeme džuma namaza u haremu kod Ka'be, a druga da uđem unutar Ka'be. Pomislio sam da se svima ne pruža takva prilika i ušao sam u Ka'bu. Biti u Allahovoj kući, to je bio sasvim drugačiji osjećaj. Proveo sam pola sata, elahamdullilah”, zaključio je Šen.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO