Nagrada od 20.000 evra za grob vojnika Vermahta u Novom Pazaru

1935

Nemačko udruženje porodica čiji su rođaci poginuli u Drugom svetskom ratu nude nagradu od 20.000 evra svakome ko im pomogne da se nađe mesto gde je sahranjen Albert Brandl.

Taj podoficir Vermahta je po informacijama udruženja i Brandlovih rođaka ubijen u novembru 1944. godine, negde oko Novog Pazara.

U nekoliko navrata Brandlovi potomci su dolazili u Novi Pazar i u arhiv i muzej “Ras”, gde su se raspitivali da li neko nešto zna o Albertovoj smrti i posebno o njegovom grobu, jer im je cilj da njegove kosti prebace u Nemačku.

Mada je nagrada izazovna, još se niko nije javio, niti bilo šta saznao o Brandlu. Ne zna se ni da li je on bio u grupi Nemaca koji su 1941. došli u ovaj grad, pa otišli 1942. U tom periodu, kako ističu stariji Novopazarci, nije bilo poginulih Nemaca.

Verovatno je da je reč o pripadniku Grupe armija E koja se 1944. preko ovog kraja povlačila iz Grčke i trpela strašne gubitke od savezničkog bombardovanja i partizana koju su veliku grupaciju uništili u Miloševom dolu, na putu Sjenica – Prijepolje. Pretpostavlja se da je negde na tom području ubijen i Albert Brandl.

Neke od poginulih Nemci su odvozili i sahranjivali u masovne grobnice dalje od Novog Pazara, neke sahranjivali duž puta, neke su ostavljali jer nisu stizali da ih pokupe. Postoji i mogućnost da je Brandl sahranjen negde na Hadžetu gde su komunisti kasnije streljali i zakopavali saradnike okupatora i neistomišljenike.