Nagrada “Kočićevo pero” dodeljena književniku Enesu Hailoviću

Nagrada Kočićevo pero za Zimu 2022. godine biće dodeljena književniku Enesu Hailoviću za knjigu ’’Sekvoja’’ u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada. Odluku je doneo žiri u sastavu − književnici: Nikola Vukolić- predsednik, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

’’Knjiga pesama Sekvoja tematski i problemski je raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filosofski utemeljena. Ono što u ovim pesmama posebno imponuje jeste teza da su reči svetlosnog porekla, te tako njihov smisao nije u tome da znače, već da svelte”, kazao je između ostalog o dobitniku Kočićevog pera, Enesu Haliloviću i njegovom nagrađenom delu predsednik žirija Nikola Vukolić i dodao da je Sekvoja knjiga koja će privezati čitalački interes i potvrditi talenat umeća svog autora čineći ga jednim od najzačajnih stvaralaca u našoj savremenoj književnosti.

’’Sekvoja je knjiga koja je po svemu dostojna Kočićevog pera, onog Kočića koji je sav svoj život proveo u iskušavanju krajnjih situacija, rekao je Vukolić.

Književna nagrada ’’Kočićevo pero’’ dodjeljuje se za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i reči. Dodeljuje je Zadužbina Petar Kočić Banja Luka –Beograd, a Haliloviću će biti uručena 16. decembra u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Podsetimo, Halilov ić je nedavno dobio i nagradu ”Zaplanjski orfej” koja će mu biti uručena ovih dana na ’’Miljkovićevom poetskim svečanostima’’

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO