Naslovna Featured Istaknuto Nagrada “Amir Dautović” novinaru Zoranu Maksimoviću

Nagrada “Amir Dautović” novinaru Zoranu Maksimoviću

nagrada-“amir-dautovic”-novinaru-zoranu-maksimovicu

Prestižna nagrada “Amir Dautović”, koju Kulturni centar Novi Pazar dodjeljuje po četvrti put, odlukom stručne komisije, pripala je jednom od urednika u RTV Novi Pazar i novinaru Prve TV i B92 Zoranu Maksimoviću.

“Svi članovi komisije su saglasni u tome da je Zoran Maksimović svojim angažmanom, vlastitim zalaganjem i profesionalnim odnosom dao ogroman doprinos na afirmaciji Novog Pazara – njegovih društvenih prilika, kulture življenja, običaja njegovih stanovnika, tradicije i aktuelnih zbivanja – objektivno izvještavajući iz Novog Pazara i okoline za medije sa nacionalnom frekfencijom. Njegovo djelovanje u korist rečenome je vidljivo svih prethodnih godina, posebno 2020. godine tokom pandemije korona-virusa”, saopštio je Kulturni centar.

U obrazloženju stručne komisije stoji: “Ne plašeći se nijedne teme, birajući adekvatne sagovornike, aktivno izvještavajući sa različitih mjesta i tokom različitih vremenskih prilika o događanjima i svim drugim temama iz svakodnevnog života, Zoran je doprinio afirmaciji Novog Pazara ostavljajući utisak da je Novi Pazar mjesto gdje se vjekovima dodiruju i ukrštaju dvije kulture, istakao njegove osobenosti u odnosu na ostale gradove u Srbiji, a isto tako dokazao da je i Novi Pazar grad u Srbiji čije stanovništvo dijeli sličnu sudbinu sa stanovništvom u gradovima u ostatku Srbije. Zoran poznaje i ravnopravno prihvata obilježja kultura koje se u Novom Pazaru prožimaju; njemu nije bilo teško da podjednako učestvuje u realizaciji programa sa islamskom tematikom koje emituje RTV Novi Pazar tokom mjeseca Ramazana ili za vrijeme Bajrama, kao i onih povodom Božića, Uskrsa itd. Zoran je svoj profesionalan odnos i ljubav prema onome što radi dokazao tokom svih prethodnih godina, te stoga predstavlja primjer djelovanja novinara u multinacionalnim i multireligijskim sredinama.”

U komisji su bili: dr Sait Kačapor, profesor emeritus, Melida Rebronja, profesor bosanskog i srpskog jezika i književnosti, mr sci Galib Gicić, urednik programa Radio-televizije Novi Pazar  i msr Elzana Nurković, likovni umetnik.

Zoran Maksimović je master komunikolog. Više puta je nagrađivan za novinarski rad. Udruženje novinara Srbije 2007. godine uručilo mu je priznanje “Laza Kostić” za najbolju vest izveštaj. Ministarstvo rada i socijalne politike i UNDP nagradili su ga za najbolji prilog o borbi protiv nasilja u porodici, a Evropska unija i Kancelarije Vlade Srbije za evropintegracije za najbolji prilog o evrointegracijama, zahvaljujući kom je boravio u sedištu EU u Briselu 2011. godine. u novembru prošle godine dobio je čak tri novinarska priznanja: Press vitez za dokumentarni program, nagradu  „Dr Marko Mladenović“ za medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji za 2020. godinu, a pobednik je i konkursa za najbolji medijski prilog o pozitivnim primerim iz lokalnih samouprava Stalne konferencije gradova i opština.

U RTV Novi Pazar angažovan je od 2001. godine, a na TV Prva od 2011. U među vremenu je izveštava i za brojne druge medije – dnevne listove “Borba”, “Press”, “Kurir”, “Glas javnosti”, kao i za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) I Balkan insight.

Podsetimo, Kulturni centar nagradu Amir Dautović ustanovio je 2017. godine, a dodjeljuje je za: afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo i ostale javne sadržaje), pod ovim se podrazumeva i materijalna i nematerijalna kultura, ali i predstavljanje Grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno delovanje na polju obrazovanja, kulture, novinarstva i slično izvan grada (Ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini.

Dodjeljuje se 6. februara, u znak sećanja na tragično preminulog Amira Dautovića, profesora jezika i književnosti, po kome nagrada i nosi ime.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Šefka Begović-Ličina (2018), prof. dr Sead Šemsović (2019) i Rizah Gruda (2020).

Exit mobile version