Naslovna Featured Istaknuto Nacionalno vijeće obeležilo Dan Bošnjaka

Nacionalno vijeće obeležilo Dan Bošnjaka

nacionalno-vijece-obelezilo-dan-bosnjaka

Povodom obeležavanja 28.septembra, nacionalnog blagdana Bošnjaka, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću organizovana je svečanost. Dan Bošnjaka, na tradicionalan način obeležen je i izložbom slika sa likovne kolonije ”Sjenica 2020.”

”U dugoj i izazovnoj historiji Bošnjaka, malo je tako važnih i sudbonosnih događaja kao što je Prvi bošnjački sabor. Sazivanje Sabora i tom prilikom iskazano nacionalno jedinstvo, predstavljaju trenutak kada su, poslije jednog teškog i dugog stoljeća Bošnjaci konsenzusom svih relevantnih političkih faktora bošnjačkog naroda, vratili svoje historijsko ime i ime svog jezika”, podsetila je predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić. Ona je kazala da je ponosna što je Odluka o obeležavanju Dana Bošnjaka bila prva koju je potpisala u svojstvu predsednice Vijeća.

Curić je istakla da Vijeće posebnu pažnju poklanja obrazovanju na bosanskom jeziku, te da je to važan segment u očuvanju nacionalnog identiteta.

”Čuvanjem svog jezika čuvamo identitet i kulturnu našeg naroda u nadi da ćemo uskoro dočekati bolje dane, a da će nam prepreke koje smo prevazišli u prošlosti pomoći da bolje i jače gradimo našu zemlju i planiramo zajedničku budućnost”, kazala je Curić.

Četvrtu izložbu slika sa likovne kolonije ”Sjenica 2020.” otvorio je član Odbora za kulturu BNV-a , akademski likar Medžid Fakić.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana Bošnjaka, osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici Grada Novog Pazara i sandžačkih opština, nacionalnih vijeća iz zemalja regiona, te predstavnici organizacija civilnog društva.

Dan Bošnjaka obeležava se u znak sećanja na 28. septembar 1993. godine kada je na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu usvojena Deklaracija o vraćanju istorijskog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg naziva Musliman.

S.Lj.

Exit mobile version