Naslovna Vijesti Na zahtjev BiH odgovorili Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Slovačka, Belgija i...

Na zahtjev BiH odgovorili Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Njemačka

Sarajevo – Iz Evropske komisije sinoć je saopćeno da je pokrenut Mehanizam civilne zaštite EU, koji je aktiviran na zahtjev Srbije i Bosne i Hercegovin

Na zahtjev BiH, do sada su odgovorili Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Njemačka. Putem navedenog mehanizma civilne zaštite ove zemlje su ponudile helikoptere i motorne čamce koji pomažu evakuaciju stanovništva i dostavu pitke vode, lijekova i hrane, dok transportne troškove za ovu pomoć sufinansira Evropska komisija. 

Istaknuto je da je Centar za koordinaciju hitnih aktivnosti (ERCC) državama-članicama odmah proslijedio zahtjev BiH za dostavu pumpi za vodu, električnih agregata, šatora, isušivača, setova za pročišćavanje vode, plinskih grijača za šatore i sanitarnih kompleta. 

– Želim da izrazim moje iskreno saučešće porodicama i prijateljima onih koji su izgubili živote u ovim strašnim poplavama – izjavila je Kristalina Georgieva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije.

Exit mobile version