Na maloj maturi ostaju tri testa

Kombinovani  test, u okviru koga mali maturanti polažu fiziku, hemiju, istoriju, geografiju i biologiju, definitivno neće biti ukinut, iako su to u više navrata tražili prosvetni sindikati i pojedine grupe roditelja.

Takođe, i u stategiji obrazovanja 2021-2030, čije usvajanje se očekuje sledećeg meseca, navedeno je da je neophodno preispitivanje kvaliteta i svrsishodnosti celokupnog završnog ispita za osmake, a ovo se naročito odnosi na kombinovani test.

– To ne znači da će kombinovani test biti ukinut. Mali maturanti će ove, kao i prethodne godine, polagati i kombinovani, kao i testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike na završnom ispitu 23, 24. i 25. juna – kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Inače, kao razlog za ukidanje kombinovanog testa, sindikati navode rasterećenje male mature.

– Bila bi to ne tako mala olakšica učenicima osmog razreda, na koje trenutna epidemiološka situacija najnepovoljnije utiče i koje očekuje veliki teret male mature u uslovima pandemije koja ne jenjava. Školovanje u vanrednim okolnostima uticalo je na to da đacima nedostaje kontinuitet u radu, zbog čega im je smanjen obim zanja i očekivana postignuća – kažu u sindikatu.

A pre izvesnog vremena pokrenuta je i peticija čiji autori kažu da je test iz prirodnih i društvenih nauka nepotreban, te da on samo dodatno opterećuje učenike i oduzima im vreme za pripremanje osnovnih predmeta – srpskog jezika i matematike. Pokretači peticije smatraju i da su oblasti na testu preobimne, te je nemoguće dobro pripremiti se za test, pa samim tim dolazi do nezadovoljstva i frustracije učenika.

Istovremeno, roditelji koji plaćaju pripremne časove za malu maturu ističu da deca moraju da uzmu po nekoliko časova za svaki od pet predmeta koji se polažu na maturi, što je, uz časove iz matematike i srpskog jezika, koji su gotovo neizostavni, dodatni trošak.

– Već smo počeli pripremne časove. Privatni profesori za matematiku i srpski se podrazumevaju, ali moramo da uzmemo i časove iz hemije i fizike obavezno, a za istoriju, geografiju i biologiju još ćemo videti. Privatni časovi iz ovih premeta su jeftiniji nego iz srpskog i matematike, ali kada se sve sabere, to je ogroman novac – kaže nam majka jednog osmaka.

TREĆI TEST NOSI 14 BODOVA

PORED maksimalnih 60 bodova koje osmak može može doneti na osnovu uspeha u osnovnoj školi, na testovima iz srpskog jezika i matematike može da osvojiti po 13 bodova. Kombinovani test nosi 14 bodova, što je ukupno 40.

Izvor: Novosti

Foto: M. Anđela

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO