Naslovna Featured Istaknuto Na lečenju od korone sve više mladih; “Preminula pacijentkinja stara 26 godina”

Na lečenju od korone sve više mladih; “Preminula pacijentkinja stara 26 godina”

na-lecenju-od-korone-sve-vise-mladih;-“preminula-pacijentkinja-stara-26-godina”

U odnosu na početak meseca, broj novoobolelih je pet puta veći, a broj hospitalizovanih više nego dvostuko

Na lečenju je sve više mladih. U najvećoj kovid-bolnici u zemlji, u Batajnici, iz dana u dan se povećava broj pacijenata. Batajnica je 1. avgusta imala 32 pacijenta, a danas 268.

Dva blokasu puna pacijenata. Dr Jelena Veličković, pomoćnica direktora kovid-bolnice u Batajnici navodi za RTS da je situacija alarmantna jer tako brzo popunjavanje kapaciteta u bolnici do sada nisu imali prilike da vide.

Dr Jelena Veličković je gostujući u Dnevniku 2 navela da je situacija alarmantna da se u bolnici nalazi nekoliko porodica – roditelji i deca koji se leče od pneumonije.

“Situacija je alarmantna jer ovakvu brzinu popunjavanja bolnice i ovoliko veliki porast broja prijema u bolnicu nismo očekivali ili nismo imali prilike do sad da vidimo. U toku jučerašnjeg dana primljeno je 40 pacijenata, a kako stvari stoje, taj će broj danas biti nadmašen”, navodi Veličkovićeva.

Govoreći o težini kliničke slike navodi da među pacijentima ima i mladih sa teškom kliničkom slikom.

“Nažalost i mladi pacijenti i oni sa pratećim i bez pratećih bolesti nekada imaju tako tešku kliničku sliku sa smrtnim ishodom. Danas je preminula pacijentkinja stara 26 godina, koja se lečila na intenzivnoj nezi”, navodi Veličkovićeva.

Kako kaže, karakteristično za ovaj talas je to da u bolnicu dolaze mladi, najčešće bez pratećih bolesti.

“Najveći broj pacijenata je nevakcinisan. Ima i vakcinisanih pacijenata koji su se veoma davno vakcinisali, obično starije životne dobi”, ističe gošća Dnevnika 2.

Objašnjava da većina zaraženih pacijenata navodi da se zarazila ili na nekim skupovima, slavljima, proslavama, svadbama ili u toku letovanja.

Izvor: b92.net / rts

Podeli

Exit mobile version