Na Goliji održan treći po redu Festival folklora “Sa Golije kolo se vije”

Na planini Goliji, tačnije na Odvraćenici, održan je treći po redu Festival folklora pod nazivom “Sa Golije kolo se vije”. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje tradicije naroda ovog kraja kao i promociju same planine na najlepši način. Organizatori festivala i ove godine bili su Udruženje “Ljubitelji planine Golije”, KUD “Moravica’” iz Ivanjice i KUD “Golija”  iz Novog Pazara a medijski pokrovitelj bila je RTV Novi Pazar.

Na tromeđi  opština Ivanjice i Raške i  grada Novog Pazara i ove godine se okupio veliki broj razigranih folkloraša koji su svojom igrom i pesmom predstavili najlepši deo tradicije krajeva iz kojih dolaze. Najlepša planina Srbije učesnicima je podarila svoje prirodne čari, a organizatori su bili zadovoljni kako je festival protekao i obećali da će narednih godina biti još bolje.  KUD “Branko Medenica” sa Kosova Polja, KUD “Cvetko Grbić” iz Štrpca, KUD “Riznica” iz  Kraljeva, KUD “Raška” iz Raške, KUD “Moravica” iz  Ivanjice, KUD “Golija” iz  Novog Pazara, ženska pevačka grupa “Bele rade”, muška pevačka grupa “Klekovački žubor”, besedničar i guslar Vuk Pantović iz Sjenice i Veljko Petronijević izvođač na svirali uzeli su učešće na festivalu i rekli da će doći i sledeće godine.

“Udruženje “Ljubitelji planine golije” osnovano je 2018.godine, a osnovano je kako bi promovisalo ovu našu lepoticu, našu Goliju, kao i očuvanje tradicije i kulture ovog kraja”, kazao je predsednik pomenutog udruženja Nikola Milenković. On je rekao da će svi raditi na tome da u budućnosti ova manifestacija bude međunarodnog karaktera i koja će trajate sigurno više od jednog dana.

“Raduje nas što je iz godine u godinu sve više izvođača ali i posetilaca koji maksimalno uživaju u festivalu specifičnom ne samo po sadržini već i ambijentu u kom se održava”, kazao jedan od organizatora predsednik KUD-a “Moravica” iz Ivanjice Vladan Jeremić.

Predsednik i umetnički rukovodilac KUD iz Novog Pazara koje nosi ime planine na kojoj se održala ova manifestacija Goran Asović, rekao je da veoma zadovoljan kako je protekao festival a posebno zadovoljstvo je izrazio što su se svi učesnici koji su bili pozvani odazvali i svojim učešćem dali doprinos ovom događaju. “Festival će sigurno da ojača i bude mnogo bolji, to vam ja obećavam kao jedan od organizatora i ljubitelja Golije”, rekao je Asović.

Pokrovitelj  ovogodišnjeg festivala “Sa Golije kolo se vije” bila je opština Ivanjica, generalni sponzor “Novi Pazar -put” i Vila “Jela” sa Golije čiji je vlasnik za sve učesnike i prijatelje manifestacije organizovao ručak i lepo druženje uz muziku a medijski pokrovitelj bila je RTV Novi Pazar.

B. Veljović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO