Na danasnji dan ubijen premijer Zoran Djindjić

Na današnji dan pre 14 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća u dvorištu vlade na mestu pogibije, tradicionalnom “Šetnjom za Zorana” i finalom takmičenja mladih u besedništvu.

“Šetnja za Zorana” počeće ispred sedišta Liberalno-demokratske partije u centru Beograda i ići će preko Terazija i zgrade Vlade Srbije, do Aleje velikana na Novom groblju, gde je sahranjen Đinđić.
U dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen 2003. godine, poštu nekadašnjem premijeru odaće članovi Vlade Srbije koju je nakon njega vodio Zoran Živković, a potom članovi aktuelne Vlade Srbije.
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održano finale takmičenja mladih u besedništvu “Besede u Zoranovu čast”, koju organizuje Demokratska stranka.
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
Na tu dužnost izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije “Zajedno”. Smenjen je sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.
Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO