Naslovna Featured Istaknuto Na današnji dan preminula Hatidža Mehmedović

Na današnji dan preminula Hatidža Mehmedović

Danas se navršavaju dvije godine dana otkako je umrla Hatidža Mehmedović, Srebreničanka koja je bila simbol borbe za istinu o Srebrenici i stravičnom genocidu u kojem su mnoge majke izgubile svoje sinove, a sama Hatidža dva sina, supruga, brata i veliki broj bližih srodnika.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice preminula je 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon duge i teške bolesti ne dočekavši da zločinci i svi sudionici genocida budu izvedeni pred lice pravde.

"Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, večeras u 19:30 sati je preselila na ahiret. Molimo Allaha dž.š. da joj se smiluje i u džennetu je sastavi s njenim sinovima. Amin", napisao je tada Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Hatidža se u Srebrenicu se vratila 2003. godine.

Nakon gubitka porodice, Hatidža je život posvetila širenju istine o Srebrenici i pokušavajući dokazati šta se zapravo dogodilo u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini, a mnogima je u sjećanju upravo ova hrabra žena simbol patnje i traganja za pravdom i istinom.

Rođena je 1952. godine u selu Bektići kraj Srebrenice u koje se vratila 2003. gdje je i ukopana 2018.

I poznata američka glumica Angelina Jolie objavila je autorski tekst na portalu CNN-a povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice udruženja “Majke Srebrenice”.

Hatidžu Mehmedović upoznala sam prije četiri godine kada sam posjetila Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima. Dobro se sjećam našeg susreta. Sjedeći u krugu drugih ožalošćenih udovica i majki Srebrenice, tiho je ispričala svoju priču.

Opisala je sliku života prije rata, sa mužem Abdulahom i sinovima, Azmirom i Almirom, koji su imali 21 i 18 godina. Onda je opisala užasne dane jula 1995. godine, kada su ih prisilno odvojili od nje i poslali u smrt, zajedno s najmanje osam hiljada drugih nevinih muškaraca i dječaka. Uz muža i sinove, Hatidža je izgubila i svog oca, dvojicu braće i brojne članove šire porodice…”, napisala je tada, između ostalog, Jolie.

Radio Sarajevo

Exit mobile version