Naslovna Featured Istaknuto Na ahiret preselio Muamer Zukorlić

Na ahiret preselio Muamer Zukorlić

MUAMER ZUKORLIĆ

Novi Pazar – Danas, 6. 11. 2021. godine, Allahovom odredbom, na Bolji svijet u Novom Pazaru preselio je akademik muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Na čelu Mešihata bio je do 2016. godine, kada je intenzivirao svoju političku karijeru.

Rođen je 1970. godine u selu Orlje, opština Tutin.

Kako stoji u njegovoj biografiji na sajtu Istinomera, osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je bio „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Podsetimo, osnovnu školu Muamer Zukorlić je završio u selu Ribariće kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo a post-diplomske studije u Libanu.

Za sobom je ostavio osmoro dece.

(SANA)

Exit mobile version