Naslovna Featured Istaknuto Na ahiret preselila Vasvija Gusinac

Na ahiret preselila Vasvija Gusinac

na-ahiret-preselila-vasvija-gusinac

Vasvija Gusinac, višegodišnja potpredsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, jedna od istaknutih ličnosti političkog i društvenog života Sandžaka, veliki borac za prava svog naroda i Sandžaka preselila je danas  na ahiret.

U saopštenju za medije Bošnjačkog nacionalnog Vijeća stoji da se “rahmetli Vasvija Gusinac  celog svojeg života nesebično zalagala za svoj narod, radeći na razvoju Sandžaka” .

Gusinac, profesorica engleskog jezika i književnosti, rođena je 20. avgusta 1948. godine u Tutinu, a u Novom Pazaru je živela od 1962. godine. Bila je jedan od osnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka u kojem je obavljala niz važnih funkcija (većnik, potpredsednik itd), te učesnik brojnih međunarodnih konferencija. Bila je i osnivač i glavni i odgovorni urednik Sandžačkih novina 1995. i 1996. godine. Bila je prva žena na čelu opštine Novi Pazar i prva demokratski izabrana predsednica opštine nakon 5. oktobra 2000. godine.

Za vreme njenog mandata koji je trajao do 2004. godine, iz donatorskih programa u Novom Pazaru su realizovani brojni projekti, : kratkoročni programi Evropske unije (EU): “Škole za demokratiju” i “Gradovi za demokratiju”. Srednjoročni programi razvojne agencije Sjedinjenih Američkih Država (USAID): Program reforme lokalne samouprave (SRLGLP), Program revitalizacije zajednice kroz demokratsku akciju (CRDA) i Program opštinski ekonomski savet (MEC) ; Švajcarski Program pomoći opštini (MSP) i srednjoročni program Luksemburga Investicije u društvenom sektoru u oblasti vodosnabdijevanja, osnovnog obrazovanja i zdravstva u Novom Pazaru.

Nakon završenog predsedničkog mandata, Vasvija Gusinac je bila direktor projektne jedinice Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) 2004-2005., koordinator za međunarodne programe i projekte u Kabinetu gradonačelnika Novog Pazara 2005-2008; član Gradskog veća Grada Novog Pazara 2012. godine; generalni sekretar SDA Sandžaka 2013-2014. godine te potpredsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 2014. do 2018. godine.

“Profesorice Vasvije Gusinac ćemo se sjećati kao hrabre, mudre, skromne te uspješne žene. Bošnjačko nacionalno vijeće izražava duboko žaljenje zbog gubitka osobe koja je ostavila neizbrisiv trag na politički i društveni razvoj Sandžaka.

Molimo Allaha dž.š. da joj podari džennet, a porodici sabur.

Prof. Vasvija Gusinac, preselila je na ahiret nakon duže bolesti a iza sebe ostavlja ćerku Almu”.

izvor: Bnv

Exit mobile version