Naslovna Sandžak N1- Pazar: Mešihat IZuS gradi nelegalno, i to na gradskom trgu (video)

N1- Pazar: Mešihat IZuS gradi nelegalno, i to na gradskom trgu (video)

Posle odluke Saveta za visoko obrazovanje da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne dobije akreditaciju, sudbina te ustanove u rukama je Ministarstva prosvete.

Dok to ministarstvo traži rešenje za Univerzitet, čiji je osnivač narodni poslanik Muamer Zukorlić, upitna je i sudbina objekta u centru Novog Pazara koji već dva meseca, kako tvrde u Ministarstvu građevinarstva, Islamska zajednica u Srbiji divlje gradi.

“U jednom od dopisa koji smo dobili povodom asistencije policije PU u Novom Pazaru da nije u mogućnosti da pruži asistenciju iz bezbednosnih razloga”, kaže Almir Leković, načelnik Gradske uprave.

N1: Šta to znači?

Leković: Verujte mi da ne znam šta to znači, to je više pitanje za MUP.

Na to pitanje ni Ministarstvo unutrašnjih poslova nema odgovor. Upravo zato, u Novom Pazaru sve se češće čuje da se i policija plaši jednog čoveka.

“Radi se o narodnom poslaniku Muameru Zukorliću i Islamskoj zajednici u Srbiji”, kaže Nihat Biševac, gradonačelnik Pazara.

N1: Ko je ovde vlast?
Biševac: “Dobro pitanje. Upravo iz ovoga vidimo da neko ima podršku i da je neko iznad zakona”.

Istina je da Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nema dozvolu za gradnju, ali ima objašnjenje zašto je nema.

“Ja tvrdim da smo mi predali, i takođe sumnjam da su oni sakrili tu dokumentaciju”, navodi Admir Muratović, prodekan Fakulteta za islamske studije.

Vlasti im, kažu, nisu dale dozvole ni za izgradnju džamija, zato su bili prinuđeni da bez nje započnu, tvrde, prekopotrebno proširenje Fakulteta za islamske studije na čak 1.000 kvadrata gde se, kažu, gradi studentski sadržaj.

“Od amfiteatra, biblioteke, čitaonice i onih prostora koji su normalni za studentski život”, objašnjava Muratović.

N1: Kako se u tu studentsku priču uklapaju lokali u kojima se prodaje zlato, mobilni telefoni…?

Muratović: “To se prosto rentira, postoje lokali koji se izdaju pod kiriju i to ništa nije strašno. Da se ne prodaje droga kao u ambijentima onih koji su bliski lokalnoj samoupravi? Naravno da ne”.

I ne radi to Fakultet, već Islamska zajednica jer je to, kažu, jedini način da funkcioniše.

Da funkcioniše nelegalno dodaje i gradski arhitekta, jer ovde, tvrdi, nije reč samo o nelegalnoj gradnji, već i o uzurpaciji gradskog trga.

“Radi se o prostoru koji je kompletan u planskoj dokumentaciji obeležen kao javna površina, to je prostor na kome se ne može graditi ništa sem javnih objekata. Sve ovo što vidite da je dograđeno ispred objekta od 2009. godine pa nadalje, potpuno je nelegalno”, objašnjava Elvir Hamidović, glavni gradski urbanista.

Zukorlić, kažu u opštini, zloupotrebljava Islamsku zajednicu u političke i privatne svrhe. I ovo je, kaže gradonačelnik Novog Pazara, samo nastavak onog što je radio dok je bio muftija. Da je pozadina politička – uveren je i Mešihat, ali tvrdi, ne radi to Zurkorlić, već Rasim Ljajić.

I dok se gradska vlast pita zbog čega je jedan čovek iznad zakona, u Mešihatu islamske zajednice odgovaraju da je bivši muftija Muamer Zukorlić sada samo narodni poslanik, i da s ovim građevinskim poduhvatom ima veze utoliko što je vernik.

 

Detaljnije od reporterke N1 Maje Nikolić:

izvor. N1

Exit mobile version