Naslovna Vijesti Svijet Muslimanska djeca postala većina u Velikoj Britaniji!

Muslimanska djeca postala većina u Velikoj Britaniji!

U drugom po veličini gradu, Birmingemu, od 278.623 mladih osoba, njih 97.099 su bili registrovani kao muslimani, u poređenju sa 93.828 hrišćana

Prema najnovijim statistikama u Velikoj Britaniji, posebno u onim delovima zemlje gde su se nekada tradicionalna verska uverenja slepo poštovala, sve veći broj je muslimanske dece.

Istraživanje iz 2011. je pokazalo da u drugom po veličini gradu, Birmingemu, od 278.623 mladih osoba, njih 97.099 su bili registrovani kao muslimani, u poređenju sa 93.828 hrišćana, dok se ostatak istakao kao pripadnik hindu ili jevrejske religije, a bilo je i onih koji su se deklarisali kao ateisti.

Sličan “trend” je nastao i u još nekoliko gradova širom Britanije, a interesantno je to da su u tri londonske opštine Nevham, Redbridž i Tauver Hamlet skoro dve trećine dece islamske veroispovesti.

– Postoji utvrđen pad podrške utvrđenim religijama, posebno hrišćanstva, a zbog imigracije iz Azije na ove prostore kao i povećanja plodnosti među muslimanskim stanovništvom, dolazi do porasta islamskih vernika – rekao je profesor Ted Kentl iz “ICoCo Foundation” koja promoviše povezanost zajednica.

Međutim, brojke pokazhuju da je hrišćanstvo i dalje dominantna religija u svakoj lokalnoj zajednicik organa uz Engleskoj i Velsu.

statistika
– Britanski muslimani čine samo pet odsto stanovništva. S’toga za sve nas je bitno da sledeća generacija mladih britanskih muslimana razvija jasan i siguran osećaj britanskog identiteta – rekao je Sugra Ahmed, predsednik islamske zajednice u Velikoj Britaniji i dodao:

– Važno je da se u školama sva naša deca uče vrednostimaa poštovanja i tolerancije. Ovo je jedna od zemalja najtolerantnijih u svetu. Ona će nastaviti da bude takva pod uslovom da svi shvatimo koliko je važno da poštujemo i verujemo u druge.

Izvor Telegraf

Exit mobile version