Muslimani u BiH dočekali Novu 1436. hidžretsku godinu (video)

SARAJEVO – Večeras su, uz prigodan program, predavanja te učenjem dova i ilahija, muslimani dočekali Novu 1436. hidžretsku godinu u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Muslimani širom svijeta obilježavaju dolazak Nove 1436. hidžretske godine, koja, prema lunarnom kalendaru, nastupa danas sa zalaskom sunca – akšamom.

Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo učio je ilahije, a džamija je bila ispunjena vjernicima, koji su sjedili čak i u hodnicima i na stepenicama džamije.

Prisutnim vjernicima su dijeljeni i tradicionalni mevludski slatkiši.

Nakon svečanog obilježavanja, vjernici svih uzrasta okupili su se u haremu džamije, kako bi prisustvovali vatrometu, koji je upriličen povodom ovog obilježavanja.

Obilježavanje Nove hidžretske godine u BiH čuva svoju tradicionalnu dimenziju, kroz organizaciju brojnih svečanosti i akademija.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je večeras u obraćanju vjernicima da su komunisti oko ‘50-tih godina osporavali pravo na bošnjačko ime, da se uče mevludi te slavi hidžretska nova godina.

“Sve su nam živo osporavali. Kažnjavali nas zato što nismo svaki mevlud, kućni ili džamijski najavljivali u općinama. Kad smo doživljeli ovu slobodu, mi ne želimo da je izgubimo na taj način što će nam neki drugi kazivati šta i kako treba da radimo”, pojasnio je Dautović.

Prenio je poruku koja se zove “Bratimljenje muslimana”.

“Poslanik Muhamed je bratimio muslmane u Medini. Mi smo braća po vjeri, mi smo po tome i pobratimljeni i treba da pomažemo i volimo jedni druge u ime Allaha dž.š., bez ikakvih interesa i bez bilo kojih, rodbinskih ili nekih drugih veza”, poručio je Dautović.

Sarajevski muftija Enes Ljevaković čestitao se također obratio pristunima te, čestitajući im Novu hidžretsku godinu, poručio:

“Svojim srcima, djelima, aktivnostima učestvujmo u svim plemenitim i dobrim akcijama. Draga braćo, dolazak Nove hidžretske godine je prilika da se podsjetimo na Hidžru kao jedan od najvažnijih događaja u povijesti islama”, pojasnio je Ljevaković.

Prema njegovim riječima, Nova hidžretska godina je prilika da se prisjetimo poslanika Muhameda a.s., njegovih napora i prve generacije muslimana koji su bili spremni žrtvovati sve na Allahovom putu.

“U Hidžri imamo mnogo pouka za sve generacije, ne samo za one prethodne. Prije svega, Hidžra nas uči, poučava i podsjeća da je vjera najveća vrijednost, nema veće vrijednosti kod čovjeka od vjere”, kazao je Ljevaković.

Hidžretska Nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

(aa)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO