Muslimani menjaju pravila: Bez bikinija za kandidatkinje za Mis sveta u Indoneziji

Organizatori izbora za Mis sveta bili su prinuđeni da obećaju da neće biti nadmetanja u bikiniju za kandidatkinje ovogodišnjeg takmičenja u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svetu.

Mis sveta 1

 

Kako prenose strane agencije, svih 137 učesnica izbora moraće da, usmesto dvodelnog kupaćeg kostima, nose tradicionalnu nošnju, poput indonežanskog saronga.
“Ne želim nikog da uvredim niti da bilo koga stavim u situaciju koja bi nas predstavila kao ljude koji ne poštuju tuđe običaje”, kazala je Džulija Morli, predsednica izbora za Mis sveta.

Organizatori su objasnili da je odluka da kandidatkinje ne nose bikini doneta još pre godinu dana, kada je Indonezija prihvatila da ugosti ovu manifestaciju.
“Znali smo da će to biti osetljivo pitanje u Indoneziji”, navela je predstavnica medijske grupacije MNC koja je zadužena za televizijski prenos i lokalnu organizaciju izbora.
Odluka da se odustane od kupaćih kostima doneta je kako bi se udobrovoljile islamske organizacije koje se protive održavanju takmičenja i traže njegovo otkazivanje, uz obrazloženje da “Mis sveta promoviše hedonizam, materijalizam i konzumerizam”.
Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja sveta od 240 miliona stanovnika, otkazala je prošle godine koncert Lejdi Gage nakon protesta islamista koji su bili šokirani izgledom i oblačenjem američke pevačice.
Izbor za Mis sveta 2013. biće organizovan na indonežanskom ostrvu Bali, dok će finalno veče biti održano 28. septembra u Bogoru, nadomak Džakarte.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO