Mursi čestitao Erdoanu pobjedu na predsjedničkim izborima

Ministar za investicije u vladi u vrijeme predsjednika Mursija , dr. Jahja Hamid, danas je na svom twitter profilu objavio da je kancelarija predsjednika Mursija uputila čestitke novoizabranom predsjedniku Turske, Redžebu Tajibu Erdoanu, poželjevši mu napredak i uspjeh u radu. Također je Ahmed Abdulaziz, savjetnik predsjednika Mursija uputio čestitku predsjedniku Erdoanu u ime lično predsjednika Mursija, iskazavši „najiskrenije čestitke i želje u povodu izbora Erdoana za predsjednika Turske.“

Čestitku je uputio i pokret Muslimanska braća koji ističe:

„Muslimanska braća čestitaju bratskom turskom narodu rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio dosadašnji premijer Redžeb Tajib Erdoan.“

Prema saopćenju pokreta, ova pobjeda ima nekoliko značenja i poruka:

Izbori su protekli u fer atmosferi i demokratskom natjecanju i Erdoan je pobijedio sa oko 53% što je realan rezultat u zemljama u kojima je na sceni demokratija. To ukazuje na poštivanje političkog pluralizma.

Erdoanova pobjeda je, također, rezultat njegovog neumornog truda, kao i truda njegove stranke koja je Tursku iz zaostalosti dovela na 17. Mjesto u svijetu po ekonomskom razvoju.

Njihov uspjeh je, također, povezan i sa uspjehom da se vojska udalji iz političkog života zemlje. Vojni udari su, ističu iz Muslimanske braće, uvijek i svugdje bili razlogom zaostalosti i dekadencije društva.

Muslimanska braća cijene trud i zalaganje dosadašnjeg premijera Erdoana, kao i turskog naroda u pravednom rješenju regionalnih pitanja, njihov trud da se prekine opsada Gazze, kao i uskraćivanje svoje logističke podrške i aerodroma za američke napade na Irak 2003., iako je Turska članica NATO-a.

Na kraju saopštenja se navodi: „Na kraju želimo čestitati turskom narodu i učiniti dovu da im Allah poveća uspjeh i napredak: I mi, doista, nećemo upropastiti nagradu onih koji čine dobra djela.“

I Partija slobode i pravde, političko krilo Muslimanske braće, koju je sud juče raspustio, uputila je čestite predsjedniku Erdoanu i turskom narodu na velikoj izbornoj pobjedi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO