Murić: Zukorlić odgovoran za destabilizaciju i porast tenzija

Novi Pazar – “Nakon mirnog i stabilnog perioda, političko djelovanje bivšeg muftije Muamera Zukorlića dovelo je do ponovnog rasta tenzija i destabilizacije ovog područja, koji svoju retoriku političara prenosi i na džamije. I premijer Aleksandar Vučić morao je da se opredjeli, ali nažalost pogrešno se opredjeljuje. Najgore od svega je što je i sam Vučić prije nekoliko dana izjavio da je ovo nestabilno područje”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

Murić je na konferenciji za novinare kritikiovao, kako je rekao, zloupotrebu islama u političke svrhe od strane uposlenIika Islamske zajednice u Srbiji, a što se kako je rekao vidjelo i čulo na poslednjoj džumi. On je rekao da su se na hutbi mogle čuti riječi kojim se poziva narod na podjele i sukob, a kako kaže neki su izvršili reviziju islama.

Fevzija Murić je Islamsku zajednicu u Srbiji optužio da kontinuirano i duži period igra igru sličnu “ISIL-ovoj”, da zloupotrebljava i krivotvori vjeru, te da se igra osjećanjima vjernika, a sve u cilju da vjernike grupišu, kako bi se oni borili za interese pojedinaca. On je kazao da je novi rast tenzija i destabilizaciju političkih prilika izazvalo političko djelovanje Muamera Zukorlića. Najgore od svega je, kaže Murić, što je i sam Vučić prije nekoliko dana izjavio da je ovo nestabilno područje.

Komentarišući polemiku oko autoputa kroz Sandžak, Murić je ukazao na moguće posljedice, ako ne bude tog vitalnog infrastrukturnog projekta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO