Murić – SZS pozdravlja napore Tužilaštva u slučaju Štrpci (video)

Novi Pazar – Stranka za Sandžak pozdravlja napore Tužilaštva za ratne zločine, koje je prikupilo dokaze i pokrenulo krivične prijave protiv odgovornih za otmicu 19 Bošnjaka u Štrpcima 1993.godine.

”Očekujemo od institucija sistema da se humanije odnose prema žrtvama tog zločina i da se prizna status civilnih žrtava rata”, rekao je predsednik SZS, Fevzija Murić. Na današnjoj press konferenciji Murić se osvrnuo i na drugu senicu BNV, koju je nazvao sramnom i skandaloznom.

Prema rečima predsednika Stranke za Sandžak, Fevzije Murića, otmica u Štrpcima jedan je od najtežih zločina koji se desio na prostoru bivše Jugoslavije u toku ratova. Takav zločin je – kako ističe Murić – jedinstven po tome što su oteti i ubijeni građani Republike Srbije, koja se u tom periodu zvanično izjašnjavala da nije učestvovala u ratu, a da sama država – kako navodi Murić – nije preduzela ni jedan korak u rasvetljavanju otmice svojih građana. On pozdravlja napore Tužilaštva za ratne zločine i ističe da ranija istraga nije mogla dati rezultate zbog, kako navodi, opstrukcija u samim institucijama sistema.

Od institucija sistema Murić očekuje veće zalaganje, da očiste svoje redove od svih onih koji su umešani u ovakve zločine; da se institucije sistema humanije odnose prema žrtvama zločina, da se pronađu ostaci otetih i da se prizna status civilnih žrtava rata.

Osvrnuvši na drugu sednicu Bošnjačkog nacionalnog veća, koju je nazvao sramnom i skandaloznom, Murić je istakao da Bošnjaci u ostvarivanju svojih prava nemaju problema samo sa republičkim institucijama , već i sa onima koje, kako je rekao, sami grade. On je tom prilikom podsetio na višegodišnji problem sa Islamskom zajednicom, kao i Nacionalnim savetom, koji je, kako ističe Murić, bio uzurpiran od 2004.godine, a i nakon poslednjih izbora, prema Murićevim rečima, problemi se nastavljaju, što pokazuje, kako ističe, drugo zasedanje BNV.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO