Muratović: Hteli smo da razgovaramo, Ugljaninu samo funkcije važne

Novi Pazar – Lista “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” održala je danas konferenciju za medije povodom dešavanja na drugoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Ispred ove liste medijima se obratio vijćenik prof. Admir Muratović koji se osvrnuo na dešavanja koja su obilježila drugu sjednicu BNV. On je rekao da lista “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” učestvovala u konstituisanju Vijeća sa ciljem da bude konstruktivna opozicija.

Do dogovora unutar BNV-a nije došlo iz jednog jedinog razloga jer smo mi kao lista delegirali da razgovaramo o programskoj platformi i podjeli odgovornosti unutar BNV-a s druge strane smo imali ponudu da razgovaramo samo o podjeli funkcija. Smatrali smo da je Bošnjačko nacionalno vijeće isuviše važan mehanizam zaštite interesa Bošnjaka, i da se ne može spuštati na taj nivo da bude razgovora samo o podjeli plijena, feuda. – navodi Muratović.

“Bošnjačko jedinstvo” kao mehanizam za dobijanje glasova i cijepanje Islamske zajednice

Prije preuzimanja odgovornosti i podjele funkcija mi smo htjeli da dogovorimo koje su to zajedničke vrijednosti oko kojih treba da se okupimo i za koje ćemo se boriti. To je prije svega bilo pitanje jedinstvene Islamske zajednice koje je bilo na vrhu prioriteta obje liste, jer je to prvi korak ka jedinstvu Bošnjaka. Mi smo očekivali da će doći do otvaranja tog pitanja, da ćemo zajedno napraviti okvir i mehanizam koji će dovesti do rješenja i jedinstva Bošnjaka. Na našu žalost druga strana nije imala sluha za to čime su dokazali da im je jedinstvo Bošnjaka bitno samo u dnevno-politčkoj retorici kao mehanizam za dobijanje glasova.

Medijski mrak

Mi smo vjerovali da su devedesete godine prošlost, da su iza nas posebno kada su mediji u pitanju. Mi smo bili zatečeni prijedlogom a kasnije i usvajanjem prijedloga da se mediji udalje sa sjednice za koju je javnost i te kako zainteresirana. Nameće se pitanje od čega je Ugljanin toliko strahovao da je želio da nastavak sjednice protekne bez prisustva medija. Očigledno je pokušao spriječiti da javnost sazna stepen njegovog nesnalaženja na funkciji predsjedavajućeg. Iz protesta, jer su izbačeni mediji, naši vijećnici su sjednicu počeli snimati telefonima – kaže Muratović.

Tajna “sjednica”

Ugljanin daje pauzu dok se ne stvore normalni uslovi za rad, ne navodeći kada će se sjednica nastaviti. Nakon toga vijećnici njegove liste odlaze u neku od prostorija BNV-a, i nakon 15-tak minuta je napuštaju jedan po jedan. Sinoć oko 19 časova pojavilo se saopštenje sa nepoznate lokacije, potisano kao BNV da su oni nastavili sjednicu, što nije tačno, jer smo mi boravili u toj prostoriji. Ugljanin je nastavio sa praksom da formira Bošnjačko nacionalno vijeće na način kako je to i do sada funkcionirao.

Spremost na kompromise

Nama nije bilo ni malo lahko da prisustvujemo konstitutivnoj sjednici, ni ovoj sjednici od jučer jer mi imamo iskustvo da je čovjek koga smo mi prihvatili za predsjednika BNV-a učestvovao u brutalnom razbijanju Islamske zajednice i onemogućavanju Bošnjačke kulturne zajednice da implementira pobjedu od prije četiri godine. Mi smo prihvatili i čovjeka koji nema ništa sa institucionalnom kulturom, sa bosanskim jezikom i obrazovanjem sve u cilju pravljenja jednog novog političkog ambijenta koji će voditi ka pomirenju.

Nastaviti rad i opravdati povjerenje koje nam je dato

Mi nećemo bez obzira ne ove nove okolnosti prekinuti rad u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, već ćemo u narednom periodu preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti i tražiti od nadležnog ministarstva da obezbijedi uslove za nesmetan rad u BNV-u, da spriječe zloupotrebe i samovolju bilo koga pa makar to bio i predsjednik.

Poziv Ugljaninu da prepusti rukovođenje Vijećem nekome drugome

Mi pozivamo gospodina Ugljanina da pošto je jučer nekoliko puta ponovio da ne može da se nosi sa brojnim situacijama koje su normalne na sjednicama prepusti rukovođenje Vijećem nekome drugome. Ima časnih ljudi i na toj njegovoj listi koji bi tu funkciju obavljali na dostojanstven način. Problem koji ima Ugljanin jeste da on po prvi put u svojoj 24 godine dugoj političkoj karijeri ima konstruktivnu opoziciju, sa kojom očigledno ne može da se nosi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO