Muftija: Strogo sam zabranio imamima kontakt sa političkim strankama

Muftija Beogradski i vojni, Mustafa Jusufspahić, izjavio je da Islamska zajednica Srbije i Muftijstvo beogradsko ni na koji način nije učestvovalo u predizbornoj kampanji za beogradske izbore.

ISZ, ističe, nije dozvolila da džamije i moltiveni prostori – mesdžidi budu pozornice ili govornice u svrhu promovisanja bilo koje politčke partije.

– Strogo sam zabranio svojim imamima širom Beograda bilo kakvo kontaktiranje sa političkim strankama kao i “savetovanje” za koga bi trebalo da se glasa – rekao je muftija Mustafa Jusufspahić u intervjuu za Radio IZS “Glas muslimana Srbije”.

Primetio je da su muslimani Beograda, međutim, dočekali da, kako je rekao, jedna politička partija u predizbornoj kampanji otvori verski molitveni prostor u centru Beograda.

– Čitao sam naslov na nekom portalu na kome stoji da je nakon stotinu godina u Beogradu konačno otvoren mesdžid i klanjan džuma namaz (velika molitva petkom). Naši vernici znaju da smo u proteklih dvadeset godina organizovali verski život i otvorili 15 mesdžida širom Beograda tako da su ovakvi naslovi, nažalost, bili samo deo predizborne kampanje u kojoj se, kako je poznato, ne biraju načini za postizanje cilja – rekao je Mustafa Jusufspahić..

Najveća tuga je, kaže, što se cilj takvih političara nakon objavljenih rezultata meri ne procentima nego promilima osvojenih glasova i time se oslikava njihova podrška koju imaju među muslimanima Beograda.

– Takvi su prepoznati i kažnjeni te doživeli fijasko. Broj njihovih glasača je duplo manji i od glasačkih mesta gde su imali svoje predstavnike što će reći da ni svi njihovi ljudi nisu glasali za njih – rekao je Jusufspahić.

Islamska zajednica Srbije, kaže, želi jedinstvo muslimana, što u Srbiji nije slučaj.

Muslimani su, nažalost, kaže, rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani. “Muslimani su postali deo političkog dogovora, masa za sagorevanje i energija kojom se ostvaruju nacionalni interesi. Ja to vidim kao zloupotrebu i rušenje osnovnih imperativa naše čiste vere o jedinstvu i zajedništvu”, naveo je.

Često kada to kaže, primetio je, biva ili pogrešno shvaćen ili zlonamerno interpretiran tako što njegove reči potpuno budu izvučene iz konteksta.

Nekome je, kaže, to potrebno, a on bi najradije da zaćuti kako takvima ne bi dao povoda i prostora da ga razapinju.

Budući da je njegova izjava da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije, odnosno da Srbija treba da ostane celovita, naišla na oštre reakcije nekih poglavara – muftija iz regiona, Mustafa Jusufspahić je, upitan da objasni kako je do toga došlo, rekao da je nedavno u jednom beogradskom mediju govorio o jedinstvu i problemima cepanja muslimana od rascepa Jugoslavije.

– Tu sam rekao da mi je kao muslimanu najmrže delo ono koje razdvaja porodicu, koje zavađa ljude. Meni kao muslimanu je veoma krivo što smo u jednoj zemlji imali šest miliona muslimana i što se ta zemlja razbila i otišla u dalja cepanja – naveo je.

Bog nas je, kazao je, dao da se na ovoj ili onoj zemlji rađamo određene vere i nacije i to su kolevke svakoga od nas.

– Muslimanima Srbije je kolevka Srbija, Srbima rođenima na Kosovu je kolevka tamo. Niko od nas nije mogao birati gde će se roditi. U tom smislu sam govorio i ne verujem da je to pogrešno. Mi moramo biti spona među ljudima. Zbližavati a ne ratovati. Deci svojoj u emanet mir ostaviti – kazao je Mustafa Jusufspahić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO