Muftija sedam puta oterao sudske izvršitelje

MUAMER ZUKORLIC

 

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZUS) od 2009. ignoriše pravosnažno rešenje o ometanju poseda novopazarskog Opštinskog suda i odbija da iseli svoju knjižaru i Fakultet za islamske studije iz zgrade u centru Novog Pazara koja je i sudskom presudom Višeg suda u Novom Pazaru iz 2012. dodeljena AD „Unipromu”.

Država, istovremeno, ne čini ništa da se ove sudske odluke sprovedu u delo. Sedam puta su samo od jula 2011. do danas sudski izvršitelji pokušavali da zgradu isprazne i vrate vlasniku, ali ih je uvek u tome sprečavalo obezbeđenje Mešihata, kao i okupljene pristalice muftije Muamera Zukorlića. Policija nijednom nije asistirala sudskim izvršiteljima, zbog, kako je to obrazložio načelnik Policijske uprave Novi Pazar, „visokog rizika za bezbednost u ovom trenutku”.
Tako je bilo i prilikom poslednjeg pokušaja iseljenja 21. februara 2013. godine, kada je izvršni sudija Osnovnog suda u Novom Pazaru u zapisniku konstatovao da je pred zgradom „vidno uniformisano obezbeđenje” Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Pravni zastupnici „Uniproma” zato su pred Višim sudom u Beogradu protiv Republike Srbije, ali i protiv Mešihata, pre više od godinu dana podneli tužbu za naknadu štete.
– Neka naša procena jeste da je gubitak koji je pretrpela firma „Uniprom” veći od 700.000 evra. Nije nemoguće da se taj gubitak popne i na milion evra – kaže za „Blic” advokat Uroš Tešmanović koja zastupa „Uniprom”.

Predstavnici Mešihata su prvi sprat zgrade ukupne površina oko 800 kvadratnih metara, na kojem se još nalazi Fakultet za islamske studije, oteli Džemalu Tahirbegoviću, koji je s „Unipromom” imao potpisan desetogodišnji ugovor o zakupu zgrade koji je isticao u aprilu 2010.
To se dogodilo početkom juna 2006. godine, kada je „pod pretnjom većeg broja lica” da iseli firmu iz zgrade Tahirbegović to i učinio.
Tri godine kasnije tadašnji Opštinski sud u Novom Pazaru doneo je rešenje kojim se Mešihatu nalaže da napusti prvi sprat ove zgrade, zbog „ometanja poseda”. Mešihat (IZUS) ne samo da nije postupio po ovom rešenju, već je u novembru 2009. ponovljen scenario iz juna 2006, samo što su ovog puta ljudi iz Mešihata preuzeli i prizemlje. U njemu je otvorena knjižara „EL – Kelimeh” u vlasništvu IZUS-a.

preuzeto sa: Blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO