Muftija Dudić uputio ramazansku poruku: Islamska zajednica vas neće iznevjeriti

Povodom nastupajućeg meseca Ramazana, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić uputio je ramazansku poruku. Poruku prenosimo u celosti:

Neka je hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam donosimo na Poslanika islama Muhammeda s.a.v.s. Draga braćo i sestre, sa zalaskom sunca večeras nastupa mjesec Ramazan u 1444. hidžretskoj, odnosno 2023. godini. Dakle, sutra u četvrtak, 23. marta, prvi je dan ramazanskog posta. Ovo je 1442. Ramazan od kada je Uzvišeni Allah dž.š. Muhammedu a.s. objavio ove ajete:

„O vi koji vjerujete, neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili pobožni.“ (Bekare, 179)

Dragi vjernici, Božijom milošću, ovaj mubarek Ramazan trideseti je po redu od uspostave Mešihata Islamske zajednice. Pune tri decenije uzdizanja Božije riječi, utemeljenja i izgradnje institucija, odgoja i obrazovanja generacija vjernika, uz dostojanstveno, časno i ponosno prolaženje svih kušnji i poteškoća radi Allahovog zadovoljstva i dostizanja Njegove milosti.

U ovih proteklih trideset Ramazana postignuto je mnogo dobra. Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvijezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore, uspostavila sistem institucija, posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta, gdje se s vrela Istine napajaju naraštaji koji slobodno i dostojanstveno, bez kompleksa i osjećaja niže vrijednosti, stupaju na scenu i već duže ozbiljne funkcije u Zajednici i društvu općenito. Ponosni smo i na naš humanitarni sektor, već sada u svijetu respektiran i pouzdan Centar za humanitarni rad Hajrat, koji čini dobro i omogućava svim vjernicima i dobrim ljudima da preko njega čine dobra i stiču velike sevabe. Također, i medijski sektor od jedinog printanog medija koji izlazi u kontinuitetu više od dvije decenije Glasa islama, preko najslušanijeg Refref radija u regionu do Televizije Sandžak. Isto tako, naš biser El-Kelimeh, koji je uspio nametnuti se za vodećeg izdavača vjerske i nacionalne literature.

Svako dobro koje smo postigli propraćeno je velikim kušnjama i tegobama. I nekako, po pravilu, Allahovom milošću, najveće kušnje dolazile su kada smo bili duhovno najjači – tako je na dunjaluku, pa i ona najteža – pokušaj puča i udar na Islamsku zajednicu 2007. godine. Nismo to zaboravili i nikada nećemo. Nečasni ljudi pomognuti lokalnim i državnim političarima pokušali su tada uzeti muslimanima jedinu instituciju koju su imali, njihovu Islamsku zajednicu. Božijom milošću, muslimani su odbranili svoje svetinje i danas, šesnaest Ramazana od tada, spremni smo isto tako da čuvamo i branimo našu Zajednicu, još odlučnije i još intenzivnije od bilo kakvih pokušaja, dolazili oni iznutra ili spolja, jer muslimani i Bošnjaci imaju samo jednu Islamsku zajednicu.

Naravno, osnova svih dostignuća su ljudi, naši vrijedni i časni pojedinci koji su vakufili sebe – svako na svoj način – za dobrobit islama, muslimana koji su, više nego bilo kome drugom, vjerovali i vjeruju svojoj Islamskoj zajednici, njenim čelnicima, a mi smo, ma koliko bilo teško i izazovno, iz njihovog povjerenja i predanosti crpili snagu da nikada ne odustajemo i da grabimo naprijed čvrsto ubijeđeni da jedino koračanjem naprijed imamo šansu da, kao mali autentično evropski muslimanski narod, možemo da opstanemo na ovoj balkanskoj vjetrometini. I hvala Allahu na tome, a hvala i našim muslimanima i muslimankama koji vole, čuvaju i unaprjeđuju svoju Islamsku zajednicu.

Duboko smo svjesni težine povjerenja koje imamo od naših vjernika, kao i trenutka u kome se nalazimo.

Dragi vjernici

Želim da znate da vas Islamska zajednica neće iznevjeriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cijene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unaprijediti i dalje graditi na opću radost muslimana i svih dobrih ljudi.

Taj ambijent sa Islamske zajednice trebamo prenijeti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica. Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima, da osvježimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, zajedničkih ibadeta i hairli sohbeta našu akrebu, razgalimo stare roditelje i obradujemo djecu i unuke, da svi zajedno u džematu i džematile dočekamo i najblagoslovljeniju noć, vrjedniju od 1000 mjeseci, i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih grijeha i darovati nas iz Svoje nemjerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti.

Učim dovu Allahu Uzvišenom da nam Ramazan protekne u miru i bereketu, da nam se srca zbliže u vjeri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadete posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinca, cijelog našeg naroda i čitavog svijeta.

Svim muslimanima i muslimankama Ramazan šerif mubarek olsun.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO