Naslovna Sandžak Novi Pazar Muftija Dudić: Neka Noć Lejletul Kadr bude početak boljeg života

Muftija Dudić: Neka Noć Lejletul Kadr bude početak boljeg života

muftija-dudic:-neka-noc-lejletul-kadr-bude-pocetak-boljeg-zivota

Muftija Mevlud ef. Dudić u intervjuu za RTV Novi Pazar istakao je važnost Noći Lejletul-Kadr koja se smatra jednom od najznačajnijih u islamskom kalendaru. Vjernici širom svijeta u posljednjoj trećini Ramazana pojačano obavljaju ibadet, dove i traže oprost od Allaha za svoje grijehe u ovoj Noći pisanja sudbine.

Muftija Dudić je naglasio da je upravo u Njoj počela objava Kurana, te savjetovao muslimane da nastave s dobrim djelima i pripreme se za doček najvećeg islamskog praznika, Bajrama.

“U ovoj Noći kada se određuje sudbina, vjernici se raduju, s druge strane, žao im je što Ramazan odlazi, jer je on gost od Allaha”, rekao je Dudić.

Aiša, radijallahu anha, upitala je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?” Poslanik odgovori:

“Reci: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFWE, FA’FU ANNI!“Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj koji praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti.”

U intervjuu, muftija je govorio i o projektima koji su u tijeku, kao što su zgradnja medrese, srednjoškolskog centra na Pojlima, osnovne i srednje škole. Pozvao je vjernike da se pridržavaju propisa kada je riječ o Zekijatu i Sadakat-ul-Fitru, koji su, kako on smatra, ibadet institucionalnog karaktera.

Exit mobile version