Muftarević – Dobri odnosi ne smiju biti žrtvovani radi unutarpolitičkih šićara

U povodu svojevrsnog skandala koji je izazvala izmišljena izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, a na koju su reagovali političari poput Nebojše Radmanovića, Milorada Dodika, kao i Aleksandra Vučića, a koju je negirala Ambasada Turske, za komentar smo pitali Bekima Muftarevića.

Muftarević je već 20 godina zvanični prevodilac turske države i premijera Erdogana za zemlje Zapadnog Balkana.

On je kazao da svaki relevantan komentar vezan za tursku državu može dati ambasada Turske u toj zemlji, a da su sve ostalo “čiste špekulacije”.

Dodao je i da je žalosno da se pojedine institucije oglašavaju prije nego što se konsultuju sa turskim diplomatskim predstavništvom.

“Napominjem da je Turska dosad imala sasvim transparentan stav prema Srbiji, Hrvatskoj i BiH”, kazao je za Klix.ba Muftarević i naglasio da Erdogan nikada nije davao napadačke izjave, već upravo suprotne, te da balkanske lidere smatra svojim prijateljima.

“Iako Turska ne graniči s ovim zemljama, smatra ih svojim susjedima”, istakao je Erdoganov prevodilac.

Govoreći u svoje ime, a ne kao turski zvaničnik, Muftarević je za Klix.ba jasno poručio: “Bilateralni odnosi se ne smiju žrtvovati zarad sitnih unutarpolitičkih šićara”.

Podsjetio je da je Erdogan nedavno naložio pomoć svim poplavljenim područjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bez obzira na entitete, da je Turska u Hrvatsku dosad investirala 300 miliona dolara, a da ulaže i u Srbiju.

izvor:Klix.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO