Muamer Zukorlić: Sve jedno mi je da li je Sandzak ili Raška oblast

Ono što je Muamer Zukorlić izgovorio gostojući na Youtube kanalu “Balkan info” 25.12.2018. godine je u najmanju ruku skandalozno. Naime, gostujući u emisiji navedene medijske produkcije koja je imala naziv: Pomirenje (ni)je moguće, Mumaer Zukorlić je na pitanje voditelja, Marka Jeremića, Sandžak ili Raška oblast odgovorio: “Ne smeta mi pojam Raška oblast (umesto pojma Sandžak)». Izgleda da je sada ljudima u Sandžaku jasno zbog čega je Muamer Zukorlić izbacio iz naziva svoje političke partije odrednicu Sandžak.

Na području današnjeg Sandžaka postojao je Novopazarski sandžak (kolokvijalno samo „Sandžak“ nakon 1878. godine), administrativna jedinica Turske, čije je sjedište bio Novi Pazar. Odatle je današnji Sandžak dobio ime. Sandžak je bio dio Bosanskog Vilajeta do Austro-Ugarske okupacije 1878.godine. Nakon aneksije Bosne i Hercegovine je ponovno predat na upravu Osmanskom carstvu 1908. Četiri godine kasnije (1912.) Sandžak su zauzeli Kraljevina Srbija (1882 – 1918) i Kraljevina Crna Gora (1910 – 1918) tokom prvog balkanskog rata, a potom ga podijelili između sebe. Danas se istorijske oblasti Novopazarskog sandžaka nalaze u Srbiji (jugozapadni deo Centralne Srbije i sever Kosmeta) i Crnoj Gori (sever Crne Gore).

Rahmetli Ramiz Crnišanin je rekao: termin Raška oblast počeo je posebno da se javlja posle osme sednice CK SKS i tada je počela neviđena hajka u sredstvima informisanja. Novinarka Ljiljana Bulatović je u „Politikinom svetu“ iz broja u broj počela da piše laži i nebuloze i normalnom čoveku je to bilo neverovatno, a tadašnjim delegatima u Skupštini Srbije podeljena je beleška u kojoj je sve vrvelo od laži. Tada je počela intezivna kampanja da se Sandžak izbaci iz svih rečnika, udžbenika i istorije i da se uvede termin Raška oblast. Raška oblast postojala samo od 1921 do 1939. godine i sedište je bilo u Čačku. Postojala je Raška država i ona ne može da se izjednači sa Raškom oblašću“. Po njegovom mišljenju „Sandžak treba posmatrati kao simbiozu civilizacija između istoka i zapada“

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO