MTO u rekonstrukciju kulturno-istorijskih spomenika u Novom Pazaru uložilo 250 miliona

NOVI PAZAR – U sanaciju i rekonstrukciji kulturno-istorijskih spomenika u Novom Pazaru Ministarstvo turizma i omladine, kojim rukovodi ministar Husein Memić, u prethodnom periodu uložilo je preko 250 miliona dinara.

Deo sredstava namenjen je za adaptaciju verskih objekata, a ulagano je i u rekonstrukciju istorijskih spomenika koji se nalaze Gradskom parku i u Staroj čaršiji.

Tako je za rekonstrukciju Altun alem džamije Ministarstvo turizma i omladine opredelilo 56 miliona, a dodatnih 11 miliona izdvojio je grad Novi Pazar. Rekonstrukcija ovog verskog objekta podrazumeva spoljašnje i unutrašnje radove, obnovu stare fasade, krova, podova i parterno uređenje sa starim dvorišnim zidom.
Za prvu fazu rekonstrukcije Turističkog doma Sopoćani, uređenje terena crkve Svete Varvare na Reljinoj gradini i za investiciono održavanje stare Hidrocentrale u Novom Pazaru namenjeno je 45 miliona dinara.

U revitalizaciju kompleksa Apostola Petra i Pavla uloženo je 20 miliona, a za izgradnju izložbeno-koncertnog prostora u okviru zgrade Mitropolije opredeljeno je 15 miliona dinara.

U Motrilju je ovo ministarstvo uložilo 23 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju južnog bedema Novopazarske tvrđave opredeljeno 15 miliona dinara, a Grad Novi Pazar izdvojio je dodatna tri miliona.

Na severnom bedemu Novopazarske tvrđave u toku je rekonstrukcija Džephane, a za te radove Ministarstvo turizma i omladine prošle godine obezbedilo je 24 miliona, a ove dodatnih 20 miliona dinara.

U uređenje Gradskog parka, koje je podrazumevalo postavljanje novog mobilijara, rasvete, rekonstrukciju staza i sadnju drveća, Ministarstvo turizma i omladine uložilo je 20 miliona dinara.

Nedavno je ministar Memić o rekonstrukciji Stare čaršije u Novom Pazaru razgovarao sa direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Goranom Vasićem.

Nedavno je ministar Memić o rekonstrukciji Stare čaršije u Novom Pazaru razgovarao sa direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Goranom Vasićem.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO