Naslovna Zabava Mravi osećaju zemljotres dan unapred !!

Mravi osećaju zemljotres dan unapred !!

_sp-mravi

Prema tvrdnjama Gabriele Berberich , naučnice sa Univerziteta Duisburg – Esen u Nemačkoj , ponašanje mrava uveliko se promeni uoči zemljotresa i vraća se u normalu tek 24 sata posle . Nemački naučnici su zaključke istraživanja prezentovali na godišnjem okupljanju u Beču .

Zahvaljujući posebnim kamerama , Berberich i njene kolege pratili su ponašanje mrava tri godine zaredom i uočili značajne promene uoči zemljotresa čija je magnituda veća od dva stepena . Tokom perioda istraživanja , područje na kojem su se vršila ispitivanja pogodilo je nekoliko zemljotresa magnitude između dva i 3,2 stepena po Rihteru .

Normalna aktivnost mrava sastoji se od sakupljanja hrane tokom dana i odmora tokom noći . Međutim , uoči zemljotresa , mravi se ne vraćaju u mravinjake već zbunjeno hodaju na površini zemlje . Ovakvo čudno ponašanje nastavili su i dan posle zemljotresa pre nego su ponovo počeli sa sakupljanjem hrane i unošenjem u mravinjake , piše magazin LiveScience .

Na upit kako objašnjava ovo , Berberich je odgovorila da postoji mogućnost da mravi osete promenu sastava vazduha kao i poremećaje u magnetnom polju zahvaljujući Hemoreceptori i magnetoreceptorima koje poseduju . Berberich i njene kolege nameravaju ovo istraživanje nastavi, na područjima gde se događaju jači zemljotresi .

Exit mobile version