Naslovna Svijet Turska Momirović: Turske kompanije spremne za investiranje u Srbiji

Momirović: Turske kompanije spremne za investiranje u Srbiji

momirovic:-turske-kompanije-spremne-za-investiranje-u-srbiji

ANKARA – Brojne turske kompanije pokazuju interesovanje za poslovanje u Srbiji, investicije i saradnju, a zvanična Turska je spremna da ih podrži u proširenju saradnje sa Srbijom na osnovu odličnih dosadašnjih rezultata, zaključeno je na sastanku ministra građevinarstva Tomislava Momirovića sa turskim kolegom, ministrom saobraćaja i infrastrukture Adilom Karaismailogluom i turskim privrednicima.

“Kada su Srbija i Turska zajedno i imamo stabilne i čvrste odnose, ceo Balkan je stabilan i može samo ekonomski da prosperira. Otvorili smo dosta tema, podvukli smo pre svega gde smo sada došli oko auto-puta Beograd – Sarajevo iz dva pravca”, preneo je Momirović, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je naveo i da je kolegi ukazao da Srbija radi na projektnoj dokumentaciji od Požege do Kotromana, preko Užica do Kotromana pa do Sarajeva, da se radovi jako dobro izvode od Kuzmina do Sremske Rače i na mostu preko Save.

Momirović je dodao da se moraju pojačati radovi i na projektu izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti koji se radi sa turskim izvođačima.

“Srbija doživljava jedan neverovatan ekonomski napredak i investicije u infrastrukturu, i nekada morate da izađete iz zemlje da biste postali svesni kako drugi ljudi gledaju na vas. Imao sam sastanke sa dve velike turske kompanije, jedna želi da uđe i izvodi građevinske radove u velikom obimu, firma koja ima nekoliko milijardi prometa, druga želi da otvori nekoliko fabrika građevinskih proizvoda kod nas”, kazao je Momirović.

Ministar Karaismailoglu je istakao da je tokom prethodnih godina Turska radila na značajnom broju velikih projekata zahvaljujući kojima turski inženjeri i radnici iz građevinskog sektora poseduju veliko iskustvo.

“Tokom 19 godina u svim poslovima koje smo radili, izrodili smo čitavu jednu generaciju turskih inženjera i projektanata koji rade izuzetno dobro, tako da iskustvo i sve ovo što smo naučili želimo da podelimo sa prijateljskom zemljom kakva je Srbija. Dobri bilateralni odnosi i naše građevinske firme koje rade u Srbiji uspešno su naš ponos”, rekao je Karaismailoglu.

Tokom posete Turskoj, Momirović se sastao u Istanbulu sa predstavnicima kompanije “Kalyon”, jednom od najvećih turskih građevinskih kompanija koja je radila na izgradnji novog aerodroma u Istanbulu.

Po dolasku u Ankaru, delegacija ministarstva održala je sastanak i sa predstavnicima grupe preduzeća “Detas Siketler Gurubu””, vodećom turskom kompanijom za proizvodnju čelika, koja je tom prilikom održala prezentaciju svog rada u domenu građevinarstva i infrastrukture.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version