Naslovna Featured Istaknuto Momirović i Buhić obišli gradilište. Uskoro brže do Sarajeva

Momirović i Buhić obišli gradilište. Uskoro brže do Sarajeva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je gradilište mosta preko reke Save, gde se odvijaju radovi u okviru projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo. Reč je o deonici Sremska Rača-Kuzmin.

Tomislav Momirović  sa svojim saradnicima, među kojima je bio i državni sekretar Enes Buhić, se, najpre, sastao sa predstavnicima turske kompanije “Tašjapi”, koja je izvođač radova i s kojima je razgovarao o dinamici posla.

– Nalazimo se na budućem auto-putu Beograd-Sarajevo i mi danas kad putujemo od Beograda do Sarajeva moramo da računamo na pet i po sati vožnje. Sa naše strane, da bismo maksimalno ubrzali radove, preuzeli smo na sebe da izgradimo kompletan most na Savi dužine 1.320 metara, a cela naša deonica na strani Republike Srbije ima 18 kilometara. Кao što je rekao gospodin iz nadzora ovo je školski primer kako se rade mostovi – rekao je Momirović

“Putevi i mostovi su simbol zajedništva i prijateljstva, povezuju narode…. Zato posebno treba ulagati u gradnju puteva ka komšijskim državama, ulagati u putnu infrastrukturu, ali i u što bolje komšijske odnose.  Bolja infrastruktura, i još bolji odnosi među narodima preduslov su za bolju budućnost”, kazao je državni sekretar Enes Buhić.

Vlasnik turske kompanije Emrulah Turanli rekao je da su oni tu “na zadovoljstvo građana Srbije i BiH” i da će napraviti ono što je zamišljeno.

“Zahvalan sam Srbiji i predsedniku, kao i vašem ministru i njegovom timu od kog imamo veliku pomoć”, rekao je Turanli.

U toku su, inače, radovi na izgradnji donjeg i gornjeg stroja mosta, na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. Ukupna dužina novog mosta je 1.310 metara, a najduži raspon je 150 metara. Ukupna širina biće 31 metar.

Momirović je zamolio građane za strpljenje zbog radova i narušavanja lokalnih puteva, uz obećanje da sve biti sanirano. Ocenio je da radovi odlično napreduju.

Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni, dok je drugi u fazi izrade. Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione mreže.

U okviru projekta planirana je izgradnja auto-puta dužine 18 kilometara od Kuzmina do Sremske Rače, a radovi će početi u narednim nedeljama, kada izvođač pripremi potpunu dokumentaciju.

Trenutno je angažovano 550 radnika, a vrednost kompletnog posla je 250 miliona evra.

Exit mobile version