viye

Ministri policije i pravosuđa zemalja članica Evropske unije usvojili su danas u Briselu takozvani zaštitni mehanizam koji omogućava suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih masovno dolaze lažni azilanti.
Ovaj mehanizam koji se, pre svega, odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, usaglašen je ranije ove godine nakon dugih pregovora unutar evropskih institucija, a od danas zvanično stupa na snagu.

Mehanizam predviđa da Evropka komisija može da po hitnom postupku uvede vize ukoliko dođe do “naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahteva za odobravanje azila” iz neke zemlje.

Ukidanje bezviznog režima na šest meseci moguće je i u slučaju nepoštovanja ugovora o readmisiji, odnosno odbijanja zahteva EU da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji su zloupotrebili bezvizni režim.

Mehanizam se pokreće ukoliko jedna ili više zemalja članica ukaže na zloupotrebu prava na slobodno kretanje garantovanog Šeengenskim sporazuma, a konačnu reč da li će ove mere stupiti na snagu ima Evropska komisija.

Iz Brisela je ovom prilikom poručeno da će se zaštitni mehanizam koristiti isključivo kao krajnja mera, u slučaju da svi drugi napori da se problem lažnih azilanata reši pokažu bezuspešnim.

sandzakhaber / izvor: Tanjug