Mobilne aplikacije kao rezultat digitalizacije kulturno-istorijske baštine

Kroz projekat digitalizacije kulturno – istorijske baštine, Matematički institut izradio je mobilne aplikacije ”Vodič kroz Novi Pazar” i ”Vodič kroz muzej”, koje su danas predstavljene široj javnosti. Projekat koji ima cilj afirmaciju bogatog kulturno – istorijskog nasleđa Novog Pazara podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Svi zainteresovani pojedinci i turisti koji žele da posete Novi Pazar sada imaju mogućnost da se na savremen, efektan, interaktivan način upoznaju sa zanimljivim multimedijalnim sadržajima koje nude nove mobilne aplikacije, za sada dostupne na 5 stranih jezika: engleski, nemački, arapski, turski i kineski. Gradonačelnik Nihat Biševac istakao je na prezentaciji da je Novi Pazar među gradovima sa najvećim brojem kulturno-istorijskih spomenika pod zaštitom UNESKO-a, te da je projekat digitalizacije kulturnog nasleđa od velikog značaja.

”Želeli smo ovom aplikacijom da kulturno istorijski spomenici budu još dostupniji turistima i široj javnosti, da mogu da se bolje upoznaju sa kulturno istorijskim spomenicima sa kojima se malo koji grad može pohvaliti. Na jednom mestu su spomenici islamske kulture i hrišćanske kulture. Novi Pazar je spoj istoka i zapada i ovaj projekat će, nadamo se doprineti afirmaciji našeg grada”, istakao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Na  realizaciji projekta rađeno je oko godinu dana, a sam sadržaj je multimedijalnog karakteta. Tu su 3D modeli, interaktivne karte, slike iz dronova, filmski i zvučni zapisi, a sve u nameri da se ljudi motivišu i upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem Novog Pazara.

“Vodiči su osmišljeni da osavremene ono što su nekad predstavljali audio vodiči u muzejima i da se korisnik, odnosno turista u gradu na efektan i interaktivan način upozna sa sadržajima. U tom smislu, elektronski vodiči su atraktivan vid promocije turističkih sadržaja”, kazao je direktor Matematičkog instituta Zoran Ognjanović.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO