Mladi glavni resurs razvoja Novog Pazara (AUDIO)

http://indeksonline.rs/wp-content/uploads/2021/09/Mladi-glavni-resurs-razvoja-Novog-Pazara-AUDIO.mp3NOVI PAZAR – Iako je diplomu političkih nauka stekao u Severnoj Makedoniji, školovao se i u Poljskoj, a master studije završio u Sarajevu i Bolonji, Novopazarac Emin Karišik rešio je da se vrati u svoj rodni grad i svoju budućnost gradi okružen ljudima sa kojima je odrastao.

Priznaje da se u Novi Pazar vratio zbog krize izazvane korona virusom, ali u razgovoru ističe kaže da je brzo po povratku krenuo u akciju, obavio je praksu u kancelariji OEBS-a, a potom se zaposlio i na Internacionalnom univerzitetu.

Istovremeno, sa nekolicinom prijatelja pokrenuo je i biznis.

“Imamo malu IT kompaniju koja se bavi izradom softvera i IT rešenja”, objašnjava Emin.

Na pitanje kakve prednosti njemu, ali i ostalim mladim ljudima, nudi Novi Pazar, posle razmišljanja kaže da je to teško odgovoriti.

“Znate kako, to je ono nešto što svi mi rođeni u Novom Pazaru osećamo o ovom gradu, što se ne može iskazati rečima, ali zbog čega mu se stalno vraćamo i zbog čega ćemo mu se uvek vraćati. Mislim da su mladi glavna prednost, to je činjenica koje ni sami nisu svesni i mislim da nije iskorišćena kako treba, ta mladost i energija. To je veliki potencija i prednost Novog Pazara”, priča on.

Novi Pazar, jedan od gradova sa najmlađom populacijom u Evropi, istovremeno je i jedan od najnerazvijenijih gradova u Srbiji i na Balkanu. Ipak, Emin i u tome vidi šansu.

“Ta mana je zapravo i prednost. To znači da imam mnogo mogućnosti za napredak, za razvoj, omladina je školovana, to treba kapitalizovati, iskoristiti je, treba raditi na tome. Moramo iskoristiti i geografski položaj, blizinu Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, da Novi Pazar bude biznis centar regiona”, dodaje Emin.

Kao gorući problem grada vidi lošu ekonomiju i hroničan nedostatak radnih mesta, zbog čega mladi sve više napuštaju Novi Pazar i sreću traže u drugim gradovima ili nekoj od zemalja zapadne Evrope.

“Prioritet mora biti kreiranje radnih meta i promena svesti kod mladih kako bi se okrenuli preduzetništvu, to je naša tradicija i u tome smo dobri. Moraju sebi stvoriti posao, iskoristiti svoje znanje, ne napuštati grad. Imamo potencijala, ako budemo gledali u budućnost na taj način, Novi Pazar će biti sve bolje mesto za život. Možda zvuči previše optimistički, ali ja tako mislim”, zaključuje ovaj mladić.

U lokalnoj samoupravi Novog Pazara uveravaju da su svesni svih problema sa kojima se suočavaju mladi u gradu, ali da se trude i da su izdvajanja za mlade, pogotovo za obrazovanje, iz godine u godinu sve veća.

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i rodnu ravnopravnost Ulfeta Demčović kaže da su im obrazovanje i mladi prioritet.

“Glavni cilj lokalne samouprave je stvaranje pozitivnog ambijenta, bez tenzija, kreiranje povoljnog okruženja za život i investiranje. Smatramo da je Novi Pazar postao bolje mesto za život, regionalni smo centar, doseljavaju se ljudi iz okoline u naš grad, ali nama je cilj da zadržimo mlade, perspektivne ljude, da im stvorimo bolje uslove za život, da ih ubedimo da je ovo grad gde bi trebalo da zasnuju porodicu, da žive, rade i stvaraju”, rekla je Demčović.

Ona dodaje da je Gradska uprava, u odnosu na 2016. godinu, povećala izdvajanja za obrazovanje za 140 miliona dinara, da se već tri godine stipendiraju i nagrađuju najbolji učenici i studenti, oni koji će jednog dana, nadaju se u lokalnoj samoupravi, biti nosioci razvoja.

“Kada pogledamo liste stipendista, vidimo da su to sve najbolji studenti medicine ili prava u Srbiji, a pored njih, realne potrebe grada su i za deficitarnim zanimanjima poput inženjera geodezije, mašinstva, veterinara. To su bitne profesije i mladi sa tim diplomama će vrlo brzo dobiti posao u Novom Pazaru, imati sigurnu budućnost. Lokalna samouprava se trudi i trudiće se da nađe načine da stvori što bolje uslove za mlade i perspektivne ljude jer samo na taj način možemo da uspemo”, istakla je Demčović.

Ona je poručila mladima da imaju vere u svoj grad, da ostanu ovde kako bi svi zajedno radili na razvoju i napretku Novog Pazara.

Tekst je nastao u okviru projekta „Pod svojim nebom“, koji realizuje Udruženje građana Free media iz Novog Pazara, sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO