MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA TURSKE: Zabrinuti smo zbog “rasističkog stava” prema RK Novi Pazar

– Žao nam je što vidimo slogane koji su uvredljivi, ne samo za našu braću i sestre Bošnjake, već i za sećanja na našu zajedničku istoriju s ovim regionom, rekao je Tanju Bilgic, portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske

ISTANBUL/NOVI PAZAR – Turska je danas izrazila zabrinutost zbog “nedavnog rasističkog stava koji je u suprotnosti sa sportskim duhom” u Srbiji protiv rukometnih klubova iz Novog Pazara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa žaljenjem smo saznali da je RK Novi Pazar danas (14. oktobar) odlučio da se povuče iz rukometne lige Srbije, jer nisu preduzete nikakve mere i pravne radnje protiv onih koji su bili odgovorni za rasističke slogane i isticanje plakata ratnih zločinaca od pristalica Crvene zvezde tokom rukometne utakmice dva kluba u Beogradu”, rekao je Tanju Bilgic, portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske.

“Žao nam je što vidimo slogane koji su uvredljivi, ne samo za našu braću i sestre Bošnjake, već i za sećanja na našu zajedničku istoriju s ovim regionom”, rekao je Bilgic te dodao:

“Mislimo da je sport instrument za jačanje mira i prijateljstva među zajednicama i verujemo da će počinioci ovog incidenta što pre biti kažnjeni.”

Bilgic je istakao da Turska još jednom naglašava značaj privođenja ratnih zločinaca pred lice pravde kako bi se osigurali “društveni mir i pomirenje u regionu” te sprečili slični zločini.

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije zbog vređanja na nacionalnoj osnovi od navijača RK Crvena zvezda na utakmici igranoj 10. oktobra u Beogradu. Ovu odluku doneo je Upravni odbor kluba iz Sandžaka.

”Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da reše problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je istorija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi”, izjavio je Husein Memić, član Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar i Arkus lige Srbije.

indeksonline.rs/Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO