Naslovna Sandžak Novi Pazar Ministarstvo prosvete – Upis od sutra proverite jel fakultet akreditovan!

Ministarstvo prosvete – Upis od sutra proverite jel fakultet akreditovan!

BEOGRAD – Novi Pazar- Prijavljivanjem kandidata u Srbiji sutra počinje upis na fakultetima i visokim strukovnim školama, a iz Ministarstva prosvete apeluju na buduće brucoše da pre konkurisanja provere da li je visokoškolska ustanova akreditovana i podsećaju da upis mogu obavljati samo ustanove koje imaju akreditovane studijske programe i dozvolu za rad Ministarstva.

Prijavljivanje traje do 5. jula, a spisak akreditovanih univerziteta, fakulteta, strukovnih škola kao i studijskih programa može se videti na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, nezavisnog tela nadležnog za akreditaciju.

Na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu (UB) na osnovnim studijama mesta ima za oko 15.000 brucoša, od toga 9.500 budžetskih, a prema najavi prorektorke Nade Kovačević ovoga puta veliko je interesovanje mladih za računarske fakultete.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru koji je akreditovan sutra počinje prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija, u koju će biti upisano ukupno 965 studenata.

Također i na Internacionalnom Univerzitetu koji nije akredirovan vrši se upis studenata.

Iz Ministarstva podsećaju da je rad visokoškolskih ustanova izvan sedišta zabranjen, osim ukoliko je to predviđeno aktom o akreditaciji i ukoliko postoji dozvola za rad.

Prošle godine na UB najtraženiji su bili Elektrotehnički fakultet, Matematički, Fakultet bezbednosti, Fakultet sporta, ali i tradicionalno interesantni medicina, stomatologija, ekonomija.

I za mašinstvo lani se prijavilo više studenata od upisne kvote, a mesta su popunili i Tehnološko-metalurški i Poljoprivredni fakultet.

Školarina za samofinasirajuće studente kreće se od 240.000 na arhitekturi do 60.000 na Šumarskom fakultetu ili 50.000 na Tehničkom fakultetu u Boru, koji je takođe u sastavu UB.

Za program softverskog inženjerstva na Elektro-tehničkom fakultetu treba platiti 223.200 dinara, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja cena je 147.000, na medicine od 120.000 do 125.000, veterini 120.000, Matematičkom fakultetu 120.000 dinara, objavljeno je u objedinjenom konkursu na sajtu UB.

Školovanje na Filološkom fakultetu košta 119.000, Filozofskom 118.548 dinara, ekonomiji od 85.272 do 112.200 dinara, Učiteljskom 90.000, biologiji i geografiji 80.000, Šumarskom 60.000 dinara.

Govoreći o preporuci Ministarstva prosvete da se studenti oslobode troškova prijemnog ispita prorektorka Kovačević rekla je da prijemni ispiti ipak nose dodatne troškove.

Imamo po dva i tri puta više prijavljenih, treba organizovati ispit, potrebne su prostorije, priprema materijala, navela je ona.

Liste prijavljenih kandidata biće istaknute najkasnije do 6. jula, a polaganje prijemnih ispita zakazano je od 7. do 10 jula.

Exit mobile version